Inotatorii masters din Timisoara la campionatele europene

12 sportivi din cadrul Clubului de Inot MASTERS Timisoara au participat la Campionatele Europene de Natatie Masters, cea mai importanta competitie a anului dedicata adultilor ce practica natatia ca amatori (categoria masters).

Concursul, desfasurat in Cadiz si Sevilla (Spania), in perioada 14-20 septembrie 2009, a reprezentat un record in materie de participare. Cei 4.049 de participanti din 34 de tari europene au facut din cea de-a 12-a editie a competitiei cel mai mare eveniment de natatie desfasurat in Europa. Germania a fost prezenta cu cel mai mare numar de participanti, 667 de sportivi, pe urmatoarea pozitie fiind Spania, tara gazda, cu 569 de sportivi. Este pentru a doua oara cind Spania gazduieste campionatele europene de natatie pentru veterani.
Miscarea de inot masters implica adulti care practica acest sport ca amatori, atit in regim de competitie, cit si ca inot recreational. In concursurile internationale, conform reglementarilor de specialitate, pot participa doar persoane de la 25 de ani in sus. Sportivii concureaza pe grupe de virsta: 25-29, 30-34, 35-39, samd, cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzind orice virsta peste 100 de ani. Astfel se explica numarul foarte mare de sportivi prezenti la competitie. Bernarda Angulo de Cardenes (Spania), la 97 de ani, a fost detinatoarea recordului de virsta printre sportivii participanti la competitia de anul acesta.
Campionatele Europene de Natatie Masters sunt organizate sub egida Ligii Europene de Natatie (LEN) o data la doi ani si includ probe din mai multe discipline sportive acvatice: inot, inot sincron, inot in ape deschise, sarituri in apa. Spre deosebire de alte concursuri internationale de natatie, reprezentarea la campionatele europene de masters nu se face la nivel de tari, ci la nivel de cluburi. Informatii suplimentare se gasesc la http://www.cadizmaster2009.es/eng_index.html.
Echipa Clubului de Inot MASTERS Timisoara prezenta la competitie a fost formata din: Corina Cadariu, Camelia Caraion, Silviu Cioroiu, Catalin Iovin, Monica Irimie, Alexandru Kuhn, Mihai Lisetchi, Cristina Madau, Adina Radulescu, Marcel Rasadean, Gabriel Szabo si Gheorghe Trohani. Detalii se gasesc la http://www.timisoara.inot-masters.ro/#.
Cea mai buna performanta a fost obtinuta de catre George Trohani (categoria +65): locul 6 la proba de 100 m spate, locul 8 la proba de 200 m spate si locul 9 la proba de 50 m spate. Mai sunt de mentionat Camelia Caraion (+50), locul 9 la proba de 200 m bras, si echipa de stafeta mixta (femei si barbati), formata din Caraion, Lisetchi, Madau, Trohani care, la 4x50 m liber, categoria +200, a obtinut locul 9.
Dincolo de dimensiunea competitionala si de beneficiile pentru sanatate, participarea la campionatele europene reprezinta o excelenta oportunitate de cunoastere a noi oameni si locuri. Adina Radulescu: “Europenele de inot masters au fost pentru mine o experienta interculturala si sociala inedita...”. Alexandru Kuhn: “A fost o experienta excelenta, am revazut cum inoata altii, ce timpi realizeaza, ce inseamna un concurs mare.”
Din pacate, ca urmare a problemelor legate de obtinerea avizului de participare de la Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern (FRNPM), la aceasta editie a campionatelor europene, sportivii clubului timisorean au fost nevoiti sa concureze ca reprezentanti ai unui club de inot masters din Ungaria.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro