Ingrijorati de piata interna

ianuarie 24, 2008

Oamenii de afaceri din Capitala, membri sau nemembri ai Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, sunt profund ingrijorati de recentele evolutii de pe piata interna si afirma ca pentru mentinerea echilibrului sunt necesare atat o conlucrare intre toate institutiile puterii, cat si intre acestea si organizatiile neguvernamentale care reprezinta comunitatea de afaceri.
CCIB isi exprima convingerea ca pentru a nu se irosi succesele inregistrate in ultimii sapte ani in evolutia macroeconomica a Romaniei, este imperios necesar sa fie imbunatatita modalitatea de abordare coerenta si corelata a unor indicatori cum sunt productivitatea, eficienta energetica, evolutia cursului de schimb valutar si altele.
Actuala situatie dificila de piata romaneasca, cresterile de preturi de la produsele alimentare si nu numai trebuie abordate constructiv si realist, nu prin prisma unor actiuni menite sa dea vina pe oamenii de afaceri.
Atunci cand se vorbeste despre preturi mai mari, ele nu trebuie utilizate ca un element de blamare a comunitatii de afaceri, ci analizate in contextul in care cursul de schimb al leului este cel mai scazut din ultimii trei ani, ceea ce scumpeste importurile, adica multe dintre produsele de consum.
De asemenea, in conditiile in care la fiecare unitate de produs intern brut, Romania cheltuie de patru ori mai multa energie decat media din UE iar productivitatea muncii este de numai 40% fata de media din Uniunea Europeana, este firesc sa ne confruntam cu produse al caror pret creste si are un grad mare de dependenta fata de situatia de pe piata internationala.
In opinia CCIB, economia nationala nu se afla in fata unei crize iminente, ci a unui moment dificil, care insa nu poate fi depasit decat in conditii de conlucrare politica, nu de tensiune. Ne aflam in fata unui cerc vicios care nu poate fi rupt decat prin strategii coerente si aplicate pe termen mediu, nu numai pana la alegeri sau de la un an electoral la urmatorul. Nu trebuie omis faptul ca depasirea tintei de inflatie stabilite de BNR si slabirea leului, in contextul in care PIB-ul Romaniei pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumparare nu reprezinta decat 39,3% fata de media UE, in conditiile in care preturile de consum cresc iar tarifele la energie vor trebui aliniate la cele din UE, exista toate premisele pentru ca preturile sa creasca in continuare, si care sa atraga dupa sine cresteri salariale nesustenabile si nu numai. Acest lucru va incuraja fara indoiala un exod si mai pronuntat al fortei de munca, in special a celei calificate, in frunte cu constructorii.
In acest context, CCIB solicita din nou dar si mai apasat factorilor politici la nivel inalt, sa puna capat oricaror frictiuni politice, dar si interventiilor politice in viata economica, pentru instaurarea unui dialog eficient intre economic si politic si indentificarea masurilor care sa opreasca spirala cresterii preturilor, respectand principiile economiei de piata.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro