Societatea Nationala de Medicina a Familiei/Medicina Generala si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie sunt ingrijorate si totodata nedumerite datorita afirmatiilor domnului presedinte al CNAS, dr. Lucian Duta, cu privire la situatia pacientilor inscrisi pe listele noastre.
Inca de la inceputul functionarii caselor de asigurari de sanatate raportarea s-a facut atat pe hartie cat si electronic, pe softuri achizitionate si decise de casele de asigurari de sanatate. De 9-10 ani de zile raportam astfel pacientii intrati si iesiti. Este ingrijorator pentru noi sa aflam ca dupa atatia ani bazele de date sunt fantomatice, ca exista atatea necunoscute asupra pacientilor inscrisi pe listele noastre. Cu atat mai mult suntem revoltati ca aceasta situatie sa fie pusa in responsabilitatea noastra.
In fiecare luna medicii de familie duc la casele de asigurari raportarea cu listele de pacienti, cu intrari si iesiri din liste, atat in format pe hartie cat si in format electronic, dupa care li se comunica pacientii iesiti de pe lista de care nu stiau (ex: decedat in spital, pacient mutat la alt medic fara sa anunte mutarea si sa-si ceara fisa medicala). La sfarsitul fiecarei raportari reprezentantii caselor de asigurari valideaza lista de asigurati conform evidentelor lor informatice. Si asta cu mult inainte de SIUI. In epoca pre-SIUI, noi raportam tot electronic folosind un program care exporta documente preluate de CJAS-uri tot intr-un program care avea si functia de verificare a unicitatii CNP-ului pentru a impiedica suprapuneri de pacienti. Responsabilitatea depistarii dublurilor este legal si tehnic vorbind, responsabilitatea caselor de asigurari. Tot conform legii, evidenta asiguratilor este responsabilitatea caselor de asigurari, cu exceptia momentului inscrierii pe lista, cand medicul depune si acte doveditoare ale calitatii de asigurat a pacientului (talon de pensie, adeverinta salariat, etc).
Trebuie sa subliniem ca, tehnic vorbind, medicii nu pot face “dublari sau triplari” ale unor pacienti inscrisi si la alti medici. Daca un pacient isi schimba medicul de familie, chiar daca el nu a anuntat ca mai este inscris la un medic, in momentul depunerii situatiei lunare la casele de asigurari, acel pacient este sters automat de pe lista fostului medic. Asadar pacientul nu poate aparea inscris la doi medici. Medicul de familie, care oricum nu are acces la softurile de preluare ale caselor de asigurari, nu are cum sa inscrie pacienti care mai sunt inscrisi la alti medici, iar acei pacienti sa ramana si la fostul medic.
In alta ordine de idei, daca aceste dubluri sunt reale, inseamna ca medicii de familie sunt cei fraudati. Suma totala alocata pentru asistenta medicala primara prin per capita si per serviciu, este o suma fixa, aprobata prin Parlament. CNAS a platit asadar maxim aceasta suma alocata. Daca valoarea punctului per capita s-a calculat din aceasta suma totala fixa, pornind de la 27.000.000 de cetateni inscrisi, iar in realitate sunt 18.000.000 inscrisi, inseamna ca valoarea punctului per capita a fost in mod artificial micsorata. Daca se va dovedi ca listele au fost supradimensionate cu pacienti fictivi, inseamna ca va trebui sa primim diferenta de bani prin regularizarea punctului, conform legii.
In ceea ce priveste pacientii din Bucuresti, avem tot atatea nedumeriri. Desigur ca pe listele medicilor din Bucuresti nu sunt inscrisi numai cei cu domiciliu stabil in Bucuresti, ci sunt inscrisi si navetisti, elevi sau studenti care au domiciliul in tara, dar sunt inscrisi la medici de familie din Bucuresti. Pe de alta parte, conform declaratiilor CASMB din cadrul Comisiei Mixte de pe langa CASMB, exista 953 de medici in contract cu CASMB. Considerand o medie de 1800 de pacienti pe medic, oficiala la nivel national (desi media este mai mica in Bucuresti), ar insemna ca pe listele medicilor in contract cu CASMB sunt inscrisi in jur de 1.700.000 de cetateni. Ceea ce este departe de cei 2.500.000-3.000.000 declarati de domnul presedinte al CNAS.
Avand in vedere toate aceste neconcordante, anormale dupa 10-11 ani de asigurari de sanatate, in care raportam lunar pe softuri alese de casele de asigurari, la care noi nu avem acces, consideram jignitoare si nejustificate aceste acuze la adresa medicilor de familie din Romania.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro