Infrastructura europeana in domeniul energiei - proiectul NETS

septembrie 29, 2008

Acord intre companiile regionale de top in domeniul transportului de gaz, pentru o noua etapa in cadrul proiectului, ce prevede construirea unei retele de conducte de transport gaz.

A fost incheiat un acord cu privire la urmatorii pasi pentru dezvoltarea initiativei "Noul Sistem de Transport European" - cunoscuta sub numele NETS. Acest acord are loc dupa o intalnire la care au luat parte factorii de decizie ai diversilor Operatori ai Sistemului de Transport din Europa Centrala si de Sud Est, intalnire care a avut loc vineri, 26 septembrie la Budapesta.

Proiectul NETS, initiat de Grupul MOL in luna decembrie a anului trecut, este o initiativa ce are drept scop atingerea unei mai mari interconectivitati intre diverse conducte nationale transportatoare de gaz din Europa Centrala si de Sud-Est, precum si o mai buna securitate a distributiei. Ambele scopuri pot fi atinse printr-o mai buna utilizare a conductelor deja existente si prin construirea unor noi legaturi intre acestea. Pe termen scurt, prin acest proiect se are in vedere ca Operatorii Sistemului de Transport (TSO) participanti la proiect sa lucreze impreuna pentru a dezvolta infrastructura regionala, inclusiv prin: imbunatatirea interconectivitatii existente, planificarea construirii unor noi legaturi intre sistemele de conducte nationale si continuarea armonizarii cadrului legislativ.

Comisia Europeana si-a demonstrat atat interesul, cat si sprijinul pentru aceasta initiativa. Participantii la intalnire au primit si o declaratie a Guvernului Ungar prin care acesta isi manifesta sprijinul ferm cu privire la initiativa NETS.

In urma intalnirii, Operatorii Sistemului de Transport (TSO) din Ungaria, Croatia si Romania au agreat semnarea unui Memorandum comun de dezvoltare a proiectului NETS. Acesta traseaza cadrul ce reglementeaza cooperarea participantilor la proiect, ofera fundamentul si stabileste metodologia unei Companii Pilot infiintata de Operatorii de Transport, ce va duce mai departe anumite etape practice din cadrul proiectului NETS, inclusiv lucrul in cadrul a patru grupuri de lucru: Financiar si Structural, Activitati de Reglementare, Viziune si Strategie, Politici Energetice si Public Affairs.

Reprezentantii din Bosnia-Herzegovina au semnat memorandumul in calitate de observatori - exprimandu-si angajamentul de a lucra impreuna cu cele 3 companii care au semnat Memorandumul - in timp ce reprezentantii Serbiei si-au exprimat speranta ca vor putea adera la Memorandum in viitorul apropiat. Reprezentantii Bulgariei si Sloveniei au fost de asemenea prezenti la intalnire si au declarat ca vor lua in considerare pe viitor lucrul impreuna cu ceilalti participanti la intalnire.

In cadrul intalnirii, Dl. Peter Gordos, Secretar de Stat pentru energie in Ministerul Ungar al Transporturilor, Telecommunicatiilor si Energiei, a declarat: "Guvernul Ungar sustine proiectul NETS, care poate fi de un major beneficiu atat pentru furnizori, cat si pentru consumatori. Salutam progresul pe care l-au inregistrat participantii din Centrul si Sud-Estul Europei in cadrul acestui proiect - si vom continua sa ne ajutam partenerii pentru a stabili contactele necesare la nivel guvernamental si astfel de a duce proiectul NETS la nivelul urmator."

Janos Zsuga, CEO al companiei Natural Gas Transmission plc (NGT) din cadrul MOL, a declarat:
"Suntem incantati de faptul ca am ajuns la un acord cu partenerii nostri referitor la diverse etape practice necesare continuarii proiectului NETS, inclusiv de faptul ca patru companii participante la proiect au reusit sa semneze azi un Memorandum. Imbunatatirea retelei de trasport de gaze este un subiect de maxima importanta pentru Europa Centrala si de Sud Est, dar si pentru Europa in general. Consideram ca proiectul NETS poate aduce o contributie majora la imbunatatirea investitiilor si la o mai buna interconectivitate in reteaua regionala de conducte, ce va aduce beneficii atat in ceea ce priveste concurenta, cat si procesul de achizitii sau securizarea ofertei."

Nota editorilor

Conceptul proiectului NETS a fost propus initial de grupul MOL in decembrie 2007 si anuntat in conferinta de presa MOL pe data de 5 decembrie 2007. A avut loc o intalnire intre Operatorii de Transport si potentialii participanti in cadrul proiectului, pe 13-14 martie 2008 in Bucuresti, fiind gazduita de Transgaz S.A. din Romania. O intalnire de follow-up impreuna cu reprezentatii Operatorilor de Transport a avut apoi loc la Novi Sad, Serbia, pe 22 mai 2008, fiind gazduita de Srbijagaz din Serbia.

Operatorii Sistemului de Transport care au semnat astazi Memorandumul si care au fost de acord in privinta infiintarii unei Companii Pilot si a metodologiei de lucru a nou-formatei companii, ce va continua demersurile pentru punerea in practica a proiectului NETS, sunt:
•FGSZ Natural Gas Transmission Ltd (Ungaria)
•Plinacro (Croatia)
•Transgaz (Romania)
•BH-Gas (Bosnia Hertegovina) - in calitate de observator oficial

Ceilalti Operatori de Transport care au participat la intalnirea de pe 26 septembrie au fost: Bulgartransgaz (Bulgaria); Geoplin Plinovidi (Slovenia) si Srbijagaz (Serbia).

Proiectul NETS are drept scop atingerea unei mai mari inter-conectivitati intre diferite sisteme nationale de transport de gaz din Europa Centrala si de Sud-Est - atat in ceea ce priveste o mai buna utilizare a legaturilor deja existente, cat si constructia de noi legaturi. Pe termen scurt, prin acest proiect se are in vedere ca Operatorii Sistemului de Transport (TSO) participanti la proiect sa lucreze impreuna pentru a dezvolta infrastructura regionala, inclusiv prin: imbunatatirea interconectivitatii existente, planificarea construirii unor noi legaturi intre sistemele de conducte nationale si continuarea armonizarii cadrului legislativ.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro