Plasele sudate sunt armaturi formate din bare/sarme din otel dispuse pedoua directii perpendiculare si sudate in punctele de intersectie ale acestora. Sudarea se realizeaza prin procedeul electromecanic prin puncte. Barele/sarmele sunt presate intre electrozii de contact prin care trececurentul pentru sudare, fara a mai fi necesar material suplimentar ca in cazulprocedeului de sudura cu arc electric. Datorita incalzirii, produse de trecerea curentului electric de inalta tensiuneprin bare, se produce o topire superficiala a otelului in zona de contact,rezultand o intrepatrundere a materialului celor doua bare ce formeaza o suduraomogena si rezistenta .
Plasele sudate sunt destinate in special armarii elementelor din beton armatde suprafata, plane sau curbe (placi ale planseelor, pereti, pardoseli, panouriprefabricate, ziduri de sprijin, rezervoare, silozuri, imbracaminti rutiere, etc). Ele pot servi si ca armatura transversala (inlocuind etrierii) pentru talpile siinimile grinzilor cu sectiune T, I, Π sau chesonate. Nu este recomandata utilizarea plaselor sudate ca armaturi de rezistenta laelementele supuse la solicitari repetate importante, de natura solicitarilor careproduc oboseala sau la solicitari dinamice (cutremur).
Aceasta restrictie se datoreaza influentei nefavorabile asupra comportariiductile a elementului in care acestea au fost utilizate ca armatura de rezistenta. Se accepta totusi intrebuintarea lor doar ca armatura constructiva pentrupreluarea altor efecte care nu au fost considerate explicit in calcul (contractiabetonului, variatii de temperatura).Din punct de vedere al modului de confectionare, plasele sudate se impart indoua categorii:
a) plase sudate de mare serie, standardizate si livrate sub forma depanouri plane sau in rulouri
b) plase sudate executate la comanda beneficiarului.Plasele sudate livrate ca panouri plane au de regula latimi de 2.6÷3.0 m silungimi de max 6.0 m ; in situatia livrarii sub forma de rulouri lungimea poateatinge max 50 m.
Avantajele sunt analizate in comparatie cu armatura obisnuita formatadin bare independente, asamblate prin legare cu sarma.Printre avantajele mai importante se pot enumera :
a) Posibilitatea utilizarii in conditii avantajoase a unor otelurisuperioare de mare eficienta. Otelurile superioare sunt livrate subforma de bare / sarme netede sau profilate cu rezistenta la curgeregarantata cuprinsa intre 390 si 490 N/mm2.
b) Economie de manopera la asamblare si punere in opera. Consumulde manopera scade prin eliminarea operatiilor de asezare a fiecareibare in parte si executarea legaturilor cu sarma.
c) Reducerea timpului de executie datorita consumului de manopera.
d) Calitatea superioara a executiei asigurata de controlul de calitateefectuat in toate fazele procesului tehnologic.
e) Conditii mai bune de lucru in situatia executiei uzinate cand sereduce influenta negativa a intemperiilor asupra turnarii betonuluisi corodarii armaturii.
sursa: https://www.scribd.com
» Preluat de pe LivePr.ro - Informatii despre armarea cu plase sudate a suprafetelor din beton
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro