Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului considera ca infiintarea Companiei Energetice va sustine atingerea obiectivelor de securitate energetica, dezvoltare durabila, calitate a serviciului si preturi predictibile si suportabile pentru consumatori. Aceste obiective sunt in deplin acord cu obiectivele Uniunii Europene si reprezinta ceea ce consumatorii casnici sau industriali asteapta si merita.
O companie integrata vertical asigura controlul intregului lant valoric energetic, de la controlul resurselor energetice primare (carbune, gaz, petrol, hidro, etc.), productie de energie, furnizare, distributie, servicii auxiliare, pana la vanzarea energiei catre clientii finali, cu scopul de a beneficia de actiuni comune care determina controlul costului prin cresterea eficientei actului de management pe fiecare componenta. In plus, ar oferi si o parghie semnificativa de implementare a unor strategii coerente in sectorul energetic romanesc.
Experienta a demonstrat ca valoarea si performantele obtinute de companii combinate sunt mai mari decat insumarea valorilor si performantelor acelorasi companii considerate individual. In Anexa sunt prezentate societatile comerciale care intra in componenta Companiei Energetice "Electrica".
Noua societate integrata vertical va opera in conformitate cu regulile pietei
Noua entitate, dupa onorarea contractelor reglementate, consumul propriu si onorarea contractelor bilaterale, va vinde surplusul de energie doar prin intermediul pietelor organizate ceea ce ar determina ca peste 34% din vanzarile de energie la nivel national s-ar putea realiza prin intermediul bursei de energie (OPCOM) din Romania, fata de 22% in 2007.
Aceasta va asigura:
- transparenta pretului energiei electrice;
- posibilitatea concurarii intr-un mediu non-discriminant pentru toti participantii la piata;
- stabilirea preturilor pe baza informatiilor din piata;
- tratament egal pentru toti participantii din piata.
Noua societate integrata vertical va aduce o serie de beneficii
imbunatatirea lantului de furnizare prin sincronizarea cererii si ofertei - cererea si oferta fiecarei entitati individuale (Hidroelectrica, Rovinari, Turceni si companiile de furnizare ale Electrica SA) se vor combina intr-o singura curba a cererii si ofertei. Acest lucru va permite compensarea diferentelor pozitive si negative intre aceste unitati, asigurand, astfel, reducerea costurilor totale si exploatarea la capacitate maxima. Operarea la o capacitate mai mare va reduce costurile de productie si va creste eficienta fiecarei unitati de generare, diminuand costul total unitar al energiei electrice vandute.
conditiile de finantare favorabile pentru realizarea investitiilor datorita riscului de companie mai redus - noua entitate ar avea un bilant, fluxuri de trezorerie si o profitabilitate totala semnificativ imbunatatite, ceea ce va usura accesul pe pietele mondiale de capital, va asigura cresterea bonitatii si reducerea costurilor de finantare.
reducerea costurilor de intretinere prin centralizarea activitatii de mentenanta - in prezent fiecare unitate de generare si distributie are propriile divizii de mentenanta si reparatii. Aceste divizii realizeaza o serie de activitati comune care prin centralizare ar determina reducerea costurilor cu mentenanta.
reducerea costului de productie prin echilibrarea mixului de producere intre termocentrale si hidrocentrale - diferentele dintre cerere si oferta sunt costisitoare pentru unitatile de generare considerate individual datorita achizitiilor suplimentare necesare in termen foarte scurt. Prin concentrarea entitatilor de generare, acestea s-ar putea echilibra reciproc, asigurandu-se, astfel, reducerea cheltuielilor totale cu achizitiile.
reducerea cheltuielilor cu personalul prin centralizarea activitatilor suport: contabilitate si financiar, IT, resurse umane, promovare si relatii publice - aceste activitati comune care exista in fiecare unitate pot fi centralizate, reducandu-se costurile. De asemenea, consumatorii finali ar putea beneficia de infiintarea unui departament de relatii cu clientii centralizat, ce va asigura servicii de inalta calitate.
reducerea costurilor la nivelul consumatorilor primari - capacitatea de a cumpara resurse energetice in cantitati importante, diminuandu-se, astfel, costurile datorita economiilor de scara.
Utilizarea, in comun, a echipamentelor si instalatiilor - echipamentele comune pot fi centralizate sau utilizate, in comun, in vederea reducerii cheltuielilor.
obtinerea de beneficii prin realizarea, la nivel centralizat, a unei strategii corporatiste integrate - introducerea unei singure strategii corporatiste aplicabila tuturor unitatilor va permite noii entitati sa abordeze piata din Romania mai eficient, asigurand satisfactia clientilor si minimizarea costurilor.
dezvoltarea si promovarea unei singure marci pe piata - va exista o singura politica de marketing si branding, creandu-se, astfel, o singura marca nationala si imbunatatindu-se, in acelasi timp, serviciile furnizate consumatorilor.
Beneficiile prezentate mai sus, precum si alte avantaje vor face ca noua entitate sa asigure energie electrica la un pret mai redus pentru consumatorii casnici si industriali.
Ca urmare a investitiilor se estimeaza o scadere neta a costurilor in cazul centralelor termoelectrice Rovinari si Turceni de 5,59 EURO/MWh, rezultand din cresterea eficientei si optimizarea productiei. Pe langa reabilitarea termocentralelor existente, entitatea poate investi in noi capacitati de productie. Previziunile arata ca va exista un deficit de capacitati de productie in Romania si in tarile vecine daca investitiile in sectorul energetic vor continua in acest ritm.
De asemenea, noua companie va avea o bonitate semnificativ mai mare comparativ cu cea a unitatilor individuale de generare, distributie si furnizare. Acest lucru se datoreaza imbunatatirii profitabilitatii, structurii bilantiere si pozitiei economico-financiare ale noii entitati. Astfel, se estimeaza o scadere cu 17,5 milioane Euro pe an a cheltuielilor de finantare in structura integrata vertical fata de structura existenta pana acum, luand in considerare acelasi necesar de finantare cumulat, ce conduce, in final, la o reduce a costului pe MW.
Alaturi de beneficiile prezentate mai sus, trebuie mentionate si o serie de avantaje non-financiare precum:
Electrica, prin capitalul obtinut din privatizarile anterioare, poate sustine si realiza un program de investitii ce va asigura respectarea obligatiilor privind mediul, in cazul CEN Turceni si Rovinari, asumate prin aderarea la UE. Mai mult, se va elabora un plan de retehnologizare in vederea cresterii eficientei capacitatilor de producere ale CEN Turceni si Rovinari si ale Hidroelectrica.
fondurile disponibile in urmatorii 5 ani pentru realizarea de investitii in activitatile de producere, distributie si furnizare ale noii entitati sunt estimate la 2,3 miliarde Euro. Surse suplimentare ar putea fi atrase prin intermediul unei IPO in urmatorii 2-3 ani.
in urmatorii 5 ani vor fi dezvoltate capacitati de producere de 1.700 MW, acestea urmand sa contribuie la cresterea productiei interne de energie, asigurand siguranta furnizarii, sustenabilitatea si reducerea preturilor la consumatorii finali.
noua companie integrata vertical va contribui la cresterea lichiditatii pietei controlate de OPCOM printr-o politica transparenta de comercializare a excesului de energie, ce va fi tranzactionat pe piete organizate, asigurand astfel stabilitatea si lichiditatea pietei din Romania, contribuind semnificativ la consacrarea OPCOM ca bursa regionala de energie.
compania va dezvolta o politica sistematica in ceea ce priveste activitatea de cercetare si dezvoltare in vederea reducerii costurilor prin imbunatatirea eficientei.
controlul statului va asigura ca entitatea sa practice o politica rezonabila de profit. Aceasta, impreuna cu reducerile de cost obtinute prin realizarea de sinergii, va asigura practicarea de preturi acceptabile si predictibile, atat pentru consumatorii industriali, cat si pentru cei din sectorul rezidential.
efectele sociale vor fi, de asemenea, favorabile deoarece noua entitate va asigura viabilitatea pe termen lung, a CEN Turceni si Rovinari, necesitand o importanta forta de munca pentru sustinerea planurilor de investitii mentionate.
§ compania va avea masa critica necesara pentru a se putea implica in proiecte importante la nivel regional, asigurand siguranta energetica in Romania si in regiune. Perioada de timp necesara pentru obtinerea acestor beneficii este de aproximativ 2 ani, insa, cateva dintre beneficiile prezentate mai sus ar putea fi obtinute intr-o perioada mai scurta de timp. Costurile estimate in vederea realizarii celor prezentate mai sus se asteapta sa fie de aproximativ 2,5 miliarde Euro. Acestea vor fi finantate din surse proprii ale Electrica SA, din fondurile obtinute in urma privatizarilor anterioare si prin atragerea de capital strain si de pe piata interna. Riscurile legate de implementarea acestor masuri variaza, necesitand o analiza mai detaliata, insa se poate afirma ca acestea sunt scazute - moderate.
Politica de intensificare a eforturilor de marketing si de imbunatatire a serviciilor clienti promovata de noua entitate va genera beneficii pentru consumatorii finali, compania furnizand servicii de calitate ce vor concura cu serviciile oferite de companiile integrate vertical straine prezente pe piata energiei electrice din Romania.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro