Din cele aproximativ 33 de fabrici de zahar ce functionau la inceputul anilor '90, la ora actuala mai sunt active doar opt.
Industria zaharului traverseaza, in prezent, o etapa confuza in ceea ce priveste capacitatile acesteia de a se dezvolta, dar si de a se mentine la standardele europene. In acest context, falimentul fabricilor de zahar, lipsa unor masuri de sprijin pentru producatorii de sfecla de zahar, dar si cotele de productie impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana, contribuie toate la scaderea productiei autohtone. Pe langa acestea, producatorii de zahar trebuie sa faca fata si scaderii rezervelor mondiale de zahar, care a generat o crestere a pretului de pana la 60%.
Din cele aproximativ 33 de fabrici de zahar ce functionau la inceputul anilor '90, la ora actuala mai sunt active doar opt. Este vorba despre: Agrana Romania - fabricile Roman si Buzau - Zaharul Calarasi, Zaharul Ludus, Marr Sugar Romania - fabrica de la Urziceni - Zaharul Corabia, Zaharul Oradea si Fabrica de zahar Bod. Motivul? Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a generat, in ultimii doi ani, o concentrare a productiei de zahar.
In opinia producatorilor romani, patrunderea pe piata europeana a unor cantitati de zahar la preturi mult mai mici decat costurile de productie a zaharului autohton a determinat acumularea de stocuri de zahar indigen care, in final, au fost vandute fortat la preturi ce nu acopereau costurile.
NewsChannel.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro