Arheologii au decoperit primele dovezi clare ale folosirii de catre om a turmelor de vaci pentru lapte. Dovezile indica faptul ca actiune de muls se desfasura in urma cu 7.000 de ani in in partea sudica a Africii, spun oamenii de stiinta intr-un studiu aparut in publicatia Nature.
Cercetarea a fost realizata de catre un grup international de oameni de stiinta, grup condus de cercetatorii Universitatii din Bristol din Marea Britanie.
Concluziile au reiesit in urma analizei acizilor grasi extrasi dintr-o serie de elemente de ceramica descoperite intr-un sit arheologic din Libia. Grasimile, provenite din lapte, indica faptul ca laptele era procesat in vasele ceramice respective pentru a se obtine produse derivate. Aceasta este prima dovada clara a inceputului industriei lactatelor de catre pastorii preistorici, Sharan, pe teritoriul African. Datarea poate fi facut cu un grad foarte mare de exactitate in mileniul cinci i.e.n.
In urma cu 10.000 de ani, ceea ce este astazi Desertul Sahara, era o regiune cu vegetatie bogata si surse abundente de apa, lociut de triburi semi-sedentare de vanatori si culegatori. Lociutorii preisorici ai regiunii foloseau obiecte ceramice, vanau animalesi culegeau cereale salbatice pentru a-si asigura hrana si supravietuirea. Aproximativ cu 7.000 - 5.000 de ani in urma, in regiune a inceput procesul de desrtificare, iar locuitorii sau orientat catre o viata nomada, asigurandu-si existenta prin cresterea animalelor, fapt demponstrat de osemintele de animale descoperite in grote si pe locurile in care existau tabere.
Animalele domensticite erau considerate foarte importante de catre acele populatii, fapt demonstrat de picturile pe roci descoperite in mai multe locuri din regiune. Aceste picturi sunt reprezentari ale animalelor domenstice, in special ale vitelor.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro