Independenta Kosovo - butoi cu pulbere

februarie 18, 2008

Ieri am asistat la un eveminent istoric. Procesul dezmembrarii fostei Iugoslavii a luat sfarsit dupa ce Kosovo si-a declarat independenta, fapt care a declansat o serie de reactii pe teritoriul Europei.
In timp ce kosovarii sarbatoreau pe strazile din Pristina cu noul steag al republicii in mana si cu bautura si mancare gratis oferita de agentii economici din oras, la Belgrad grupuri de manifestanti contra independentei au atacat sediul ambasadei Sloveniei si cel al ambasadei SUA. De asemenea au fost luate cu asalt cladirile ONU si UE din Kosvska Mitrovita, oras in care traieste o puternica comunitate sarbeasca.
Pe plan international, evenimentul din Kosovo a starnit dorinta de independenta si altor state. Asfel la doar zece minute dupa citirea publica a Declaratiei de independenta kosovare, Tara Bascilor, Osetia de Sud si Abhazia au cerut recunoasterea dreptului la independenta. Valul independentei va cuprinde din ce in ce mai multe minoritati care vor dori sa fie de sine statatoare intr-un teritoriu definit, cu legi si conducere proprii, fapt care ar putea degenera, ca si in cazul Serbiei in violente si haos.
Unul dintre opozantii inversunati ai independentei Kosovo este Artemije, seful Bisericii Ortodoxe Sarbe din noul stat. Acesta cere o interventie armata ferma a Serbiei si ocuparea militara a regiunii pentru restabilirea ordinii.
Romania impartaseste atitudinea statelor din estul Europei si s-a declarat impotriva independentei Kosovo. Cu toate acestea s-au gasit voci care sa salute cu entuziasm desprinderea Kosovo de Serbia. Liderii comunitatii secuiesti din Ardeal sunt extaziati in fata modelului kosovar si privesc cu entuziasm spre viitor cand isi doresc sa materializeze visul de o viata, proclamarea independentei Tinutului Secuiesc. Ei cer chiar sprijinul neintarziat al UE si al SUA pentru a-si crea si ei un stat.
Minoritatile nationale ar trebui sa respecte statul care le-a adoptat si sa se supuna regulilor acestuia. Este inadmisibil ca intr-o societate democratica sa primeze dorinta minoritatii deoarece s-ar incalca principiul elementar al acestui regim de conducere.

Dan Aldulescu

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro