Incotro RCA-ul in 2010 ?

aprilie 14, 2010

Cuprinsi de criza de cand ne-am nascut dar simtind-o mai puternic incepand din 2008, anul acesta piata auto, prabusita in urma stoparii creditelor si a contractelor de leasing, influenteaza in mod negativ domeniul asigurarilor in care peste 60% din primele subscrise vin din asigurarile auto. Ca lucrurile sa mearga prost pana la capat daunele in anul 2009 au inregistrat o creste substantiala, astfel ca pe CASCO s-au platit indemnizatii de 2,9 miliare de lei, mai mult cu 17% fata de 2008, iar pe RCA cresterea daunelor a fost de 27%, la 1,5 miliarde de lei.

Exista solutii ?

Principalele cauze ale neprofitabilitatii asigurarilor auto sunt inselatoriile realizate de clienti si de angajatii din domeniul asigurarilor si lupta pentru cota de piata care a determinat un tarif redus si nerealist al asigurarilor. In timp ce in Romania, in medie, asigurarea auto obligatorie costa in jur de 80 de EURO, in Bulgaria, vecinii nostrii nu prea dezvoltati fata de noi, costul mediu al unei asigurari se ridica la 150 de EURO si ajunge in Uniunea Europeana la 500 de EURO in medie.

Implementarea sistemului de emitere electronica a asigurarilor RCA a permis companiilor de asigurare o mai buna supraveghere a realizarilor si a primelor incasate evitand astfel problemele similare celor intampinate de asiguratorul Euroins. Acesta, in urma unui control intern, a descoperit o gaura in varsarea primelor incasate de 3 brokeri in valoare de 15 milioane de EURO. Schema era simpla si eficienta : brokerul impreuna cu un angajat Euroins emitea polite RCA fara insa a instiinta asiguratorul si fara a varsa primele incasate. Banii erau impartiti in jumatate intre cele doua parti urmand ca numai in cazul in care asiguratul suferea o dauna sa se vireze banii in contul asiguratorului.

Emiterea politelor RCA pe cale electronica a favorizat si comertul online al acestora. Site-uri, precum www.rcaieftin.net, ofera posibilitatea calcularii tarifelor RCA simultan la cei mai importanti asiguratori de pe piata romaneasca precum Generali, BCR Asigurari, Ardaf, Astra, Groupama si altii. In acest fel asiguratul are posibilitatea compararii si alegerii celui mai ieftin RCA de pe piata in acel moment. Procesul de comandare este simplu, iar in mai putin de 30 de minute asiguratul intra in posesia RCA-ului in format electronic ce il poate scoate la imprimanta si folosi pana la primirea originalului.

Clase de bonus si malusO alta masura luata pentru profitabilitatea asigurarilor auto a fost introducerea sistemului bonus-malus ce contine 15 clase de bonificatie si 8 de malus. Momentan doar 5 din aceste clase sunt functionale, urmand ca dupa trecerea unei perioade mai indelungate de timp sa fie functionale si restul. Spre exemplificare, momentan un asigurat poate beneficia, daca nu a avut nici un accident in care sa fi folosit asigurarea RCA, de 5% reducere la tariful de baza daca incheie o asigurare RCA pe 6 luni si respectiv 10% daca este facuta pe o perioada de 12 luni. In cazul in care a avut un accident, tariful RCA va fi majorat cu 30%, urmand ca pentru doua accidente acesta sa creasca cu 80% iar de la 3 accidente sau mai multe tariful este majorat cu 100%.

In loc de concluzie

Prin urmare, specialistii din domeniu, concluzioneaza ca anul 2009 a fost un an extrem de dificil pentru asigurarile auto iar pentru 2010 nu cred ca au motive sa fie optimisti. Asiguratorii resimt criza in 2010 mai tare datorita scaderii primelor incasate iar asiguratii resimt o cresterea accentuata a primelor ce va continua si anul acesta. Recomandam celor ce doresc sa isi incheie o asigurare RCA sa consulte intai tarifele mai multor asiguratori pentru a avea posibilitatea alegerii celui mai ieftin RCA. In fond asigurarea RCA este pentru cel pe care este lovit, nu pentru cel ce o incheie.

Sursa articol : RCA ieftin

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro