Inchiderea privatizarii Distrigaz Sud cu Gaz de France

mai 31, 2005

31 mai 2005, a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, vandute si subscrise de Gaz de France la societatea de distributie a gazelor naturale SC DISTRIGAZ SUD S.A. Bucuresti.

Gaz de France devine astfel actionarul majoritar, detinand un procent de 51% din capitalul social al societatii de distributie a gazelor naturale SC DISTRIGAZ SUD S.A. Bucuresti.

Gaz de France a achitat sumele prevazute in Contractul de privatizare atat pentru pachetul de actiuni reprezentand 30% din capitalul social al societatii, respectiv 128 milioane Euro, cat si pentru subscrierea aferenta majorarii de capital social, 183 milioane Euro, astfel incat investitorul sa detina 51% din capitalul social majorat.

Proiectul de privatizare a SC DISTRIGAZ SUD S.A. Bucuresti a fost initiat cu asistenta consortiului condus de Credit Suisse First Boston International, finantat prin programul PHARE.

In contractul de privatizare a acestei societati de distributie a gazelor naturale au fost prevazute clauze de pre-finalizare a tranzactiilor, transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor cumparate si subscrise catre Cumparator si incasarea pretului de catre Vanzator fiind prevazut sa se realizeze dupa indeplinirea tuturor clauzelor suspensive.

Au fost indeplinite astfel o serie de clauze de pre-finalizare, printre care unele a caror indeplinire a depins de adoptarea si intrarea in vigoare a unor acte normative si de indeplinirea unor termene prevazute de lege, cum ar fi: finalizarea concesionarii serviciului de distributie a gazelor naturale, emiterea licentelor de distributie si furnizare, obtinerea avizului Consiliului Concurentei.

Actiunea de astazi s-a desfasurat conform calendarului stabilit pentru finalizarea procesului de privatizare a SC DISTRIGAZ SUD S.A. Bucuresti.

Strategia de privatizare a SC DISTRIGAZ SUD S.A. Bucuresti a fost aprobata prin hotarare a Guvernului si prevedea aplicarea unei metode combinate intre vanzarea unui pachet de 30% actiuni si majorarea concomitenta a capitalului social, astfel incat investitorul sa detina 51% din capitalul social majorat.

Dupa un proces de privatizare transparent si competitiv, in data de 18 octombrie 2004 a fost semnat cu Gaz de France contractul de privatizare a SC DISTRIGAZ SUD S.A. Bucuresti.

Gaz de France, societate integrată de utilităţi în domeniul energetic, este al treilea operator ca mărime din Franţa din sectorul serviciilor şi cel de-al doilea ca mărime din Italia. Activitatea de bază a Gaz de France o constituie gazele naturale, societatea deservind aproximativ 15 milioane de consumatori (dintre care 10,9 milioane în Franţa). Rezervele sale de petrol şi gaze naturale se ridică la 670 milioane echivalent barili petrol, incluzând 72% gaze naturale. În anul 2003, societatea a obţinut venituri în valoare de 16,7 miliarde Euro şi a vândut 60,2 miliarde metri cubi de gaze naturale.(MEC)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro