Începerea școlii în bănci ar putea fi amânată până la 1 octombrie. Orban: Încă nu am luat o decizie

Premierul Ludovic Orban a admis vineri posibilitatea ca începerea școlii, cu prezența în bănci, să fie amânată până la 1 octombrie și a invocat opiniile specialiștilor, medici epidemiologi și infecționiști, care atrag atenția că anchetele epidemiologice au relevat că majoritatea cazurilor de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 din ultima vreme au fost ale unor persoane întoarse din concediu. Or, spune premierul, aceasta va fi exact perioada în care copii, părinți și profesori, deopotrivă, se vor întoarce din concedii de la munte și de la mare, unde s-au expus preluării virusului.

„Sigur că au fost discuţii pe tema asta, există puncte de vedere exprimate de specialişti, în special de medici, epidemiologi, infecţionişti, care spun că atât profesorii, cât şi copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că pe anchetele epidemiologice o mare parte dintre cei infectaţi au spus că au fost în concediu sau într-un weekend într-o deplasare de concediu şi s-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie în acest sens. În mod evident, se va anunţa în timp util dacă se va lua o decizie, deocamdată sunt nişte opinii care au fost exprimate", a spus vineri premierul Ludovic Orban, cu privire la posibilitatea amânării începerii școlii.

Școala ar trebui să înceapă pe 14 septembrie iar pe 10 septembrie toate școlile ar trebui să știe în ce scenariu se încadrează. Grupul interministerial care decide condițiile în care vor fi redeschise școlile a primit trei variante de începere a școlii de la asociațiile de părinți. Primul scenariu prevede revenirea la sistemul normal, cu prezența elevilor în bănci, al doilea cu împărțirea clasei în jumătate, o parte la școală și o parte online, prin împărțirea clasei în două grupe, a căror prezență la școală ar alterna din două în două săptămâni. Excepție ar face copiii din clasele începătoare pentru care distanțarea ar fi foarte strictă. Al treilea scenariu ar presupune doar participarea la cursuri în regim online.

 

 

 

Sursa: europalibera.org