Incepe vaccinarea gratuita a populatiei!

In sedinta Colegiului Ministerului Sanatatii de astazi a fost stabilit modul de declansare si coordonare a campaniei de vaccinare antigripala.

Pentru acest an, Ministerul Sanatatii va achizitiona 1 500 000 de doze de vaccin gripal, cu 100 000 de doze mai mult decat in 2004.

Campania de vaccinare va incepe in luna octombrie a.c, se va derula cu un varf ascendent in luna noiembrie si va continua pana in luna ianuarie a anului viitor atat cat va fi necesar. Grupele de risc care vor fi vaccinate (bolnavi cronici, copii si adulti, persoane cu varsta mai mare de 65 ani, personal medical etc) vor fi in aceasta campanie prioritizate.

In prezent, Ministerul Sanatatii este pregatit cu 500 000 de doze de vaccin gripal realizate in conformitate cu normele stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii si care se gasesc in depozitele Institutul National „Cantacuzino”. Ele vor fi distribuite pentru prima etapa a campaniei.

„Celelalte 1 000 000 de doze necesare se vor asigura din import. In premiera, Ministerul Sanatatii va organiza pentru achizitionarea acestora o licitatie internationala. Am hotarat ca in Comisia de licitatie vor exista reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Sanatatii, precum si cate un reprezentant al Colegiului Farmacistilor si Colegiului Medicilor din Romania. Asta pentru a se asigura echilibrul, corectitudinea si transparenta deplina a licitatiei.”, a declarat ministrul Sanatatii, dl. Eugen NICOLAESCU.

Tot in premiera, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor realiza o centralizare a necesarului de vaccin gripal de care farmaciile estimeaza ca vor avea nevoie, astfel incat sa existe stocuri suficiente pentru cetatenii care doresc sa se vaccineze si sa plateasca contravaloarea vaccinului respectiv.

Tot astazi, in sedinta de Colegiu a Ministerului Sanatatii, a fost decis ca directorul Directiei de Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii, dr Rodica COSTINEA, va coordona campania de vaccinare antigripala gratuita de anul acesta. De asemenea, prin Ordin al ministrului Sanatatii se va stabili componenta unei Comisii care sa cuprinda foarte clar atributiile si raspunderile personale ale celor care se vor ocupa de aceasta campanie.

Ministrul Sanatatii, dl. Eugen NICOLAESCU, a precizat ca Ministerul Sanatatii va veni in sprijinul populatiei pentru a asigura in mod gratuit un numar mare de doze de vaccin antigripal. (MS)