Înainte să plece, Firea a autorizat demolarea unei clădiri în stil neoromânesc

noiembrie 6, 2020

Imediat după pierderea alegerilor locale din 27 septembrie 2020, în ultimele sale zile de mandat, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru o casă construită în stil arhitectural neoromânesc.

Este vorba de o casă de pe strada Știrbei Vodă nr. 132.

Casa se află într-o zonă protejată, în care, potrivit unei hotărâri a consiliului general al Capitalei din 2000, trebuie protejate valorile arhitectural-urbanistice și istorice iar singurele intervenii sunt menite doar a conserva valoarea lor istorică. Demolarea este făcută în beneficiul unui dezvoltator imobiliar care va ridica o clădire de 7 etaje care nu se încadrează de niciun fel în arhitectura zonei.

În aceeași zi, Primăria Capitalei a dat autorizație de construcție pe terenul eliberat astfel pentru un bloc de 7 etaje cu subsol, scrie Hotnews.ro. Beneficiarul autorizației este firma Aro Central Imobiliare iar strada Știrbei Vodă este zonă protejată, scrie sursa citată.

În Documentația Plan Urbanistic Zonal „Zone Protejate Construite – Municipiul București”, aprobat prin HCGMB nr. 279/2000 sunt definite tipurile de zone construite protejate, diferențiate după valoare și gradul de protecție, pe baza unor criterii de ansamblu și criterii locale, astfel:

zone cu valoare și grad de protecție maxim; în aceste zone trebuie protejate valorile arhitectural-urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. În aceste zone sunt permise intervenții care conservă și amplifică valorile existente, în special la nivel punctual;
zone cu valori speciale și grad de protecție ridicat; în aceste zone trebuie protejate valorile izolate (construcții, ansambluri, situri, inclusiv peisaje culturale) și spațiul lor înconjurător, care nu se regăsesc în legislația actuală privind protejarea monumentelor istorice;
zone cu valoare și grad de protecție ridicat; în aceste zone trebuie protejate valorile arhitectural-urbanistice, istorice și de mediu natural care au o pondere ridicată; trama stradală și caracterul. În aceste zone sunt permise intervenții care conservă trama stradală și care potențează caracterul existent prin ameliorarea fondului construit și a valorii urbanistice;
zone cu valoare și grad de protecție mediu; în aceste zone trebuie protejate valorile punctuale arhitectural-urbanistice, istorice și de mediu natural. În aceste zone sunt permise intervenții care conservă elementele caracteristice, fie punându-le în valoare, fie utilizându-le ca punct de plecare pentru reconstituirea sau modificarea caracterului zonei.

Stilul neoromanesc, descris de istoricul de artă Valentin Mandache, unul din realizatorii de tururi arhitecturale din Capitală, este unul dintre cele mai originale ordine arhitecturale care au apărut în Europa în epoca victoriană târzie. Stilul a apărut din dorința arhitecților români de a crea un stil care să reflecte gloria trecutului medieval, prin transformarea peisajului arhitectural al țării așa cum britanicii își creaseră stilul arhitectural victorian neogotic.

Stilul neoromânesc conține un amestec de elemente răsăritene bizantine și motive arhitecturale și etnografice țărănești locale, precum și anumite modele de artă otomană și chiar teme de renaștere italiană târzie. Stilul a fost în vogă printre românii înstăriți de la început de secol XX, în România dinaintea primului răzvoi mondial, în Vechiul Regat, răspândindu-se apoi și în Transilvania, după război după ce provincia a revenit la patria mamă.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro