ÎN ZECE ZILE, EFECTIVELE M.A.I. AU SALVAT 6.400 DE PERSOANE CARE SE AFLAU ÎN PERICOL

iulie 15, 2005

Începând din 3 iulie a.c., data declanşării noului val de inundaţii şi până în prezent, efective din structurile M.A.I. (jandarmi, poliţişti, poliţişti de frontieră şi militari ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă) au acţionat în zonele afectate de inundaţii, efectuând în total peste 2400 de misiuni de salvare şi evacuare persoane, transport de alimente şi materiale sanitare, îndiguiri, evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, precum şi de acordare a asistenţei medicale de urgenţă.

În 480 misiuni, au fost salvate circa 6.400 persoane, iar alte peste 12.160 persoane au fost evacuate în cadrul celor 639 misiuni efectuate de către lucrătorii M.A.I., în colaborare cu reprezentanţii celorlalte autorităţi implicate.

Un rol important l-a avut Unitatea Specială de Aviaţie a M.A.I. care, în această perioadă a efectuat, cu patru elicoptere, 192 misiuni pentru evacuarea şi salvarea persoanelor din zonele afectate, cât şi pentru transportul apei potabile, alimentelor, vaccinurilor şi a substanţelor dezinfectante.

În vederea limitării efectelor inundaţiilor, în ultimele 24 de ore, lucrători din structurile M.A.I. au acţionat în peste 600 misiuni, cu circa 460 mijloace tehnice şi de intervenţie.

* La 13 iulie 2005, ora 07.00, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi, conduse de către inspectorul şef colonel Vasile Harabagiu, au intervenit pentru evacuarea populaţiei civile din zona Cosmeşti, aflată în pericol în urma creşterii rapide a nivelului râului Siret.
Jandarmii au evacuat complet satul Băltăreţi, aflat pe malul stâng al râului, trecând apoi la anunţarea locuitorilor din satul Cosmeşti, moment în care nivelul apei a crescut cu repeziciune.

În mai puţin de o oră, apa a ajuns la o înălţime de 2-3 metri. Forţa torentelor a lovit casele, rupând apoi şoseaua şi calea ferată spre Tişiţa.

S-au format echipe mixte jandarmi-poliţişti de frontieră care au încercat să intre în zona lovită de viitură. Transportoarele amfibii ale Ministerului Apărării Naţionale nu au putut să susţină aceste echipe, din cauza înălţimii şi forţei apei.

S-a intervenit pe calea aerului cu elicoptere din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Apărării Naţionale. Jandarmii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” au salvat pe calea aerului sute de persoane, care au fost preluate la aterizare de către jandarmii gălăţeni, care au transportat bătrânii, femeile şi copiii la ambulanţe şi la centrele pentru sinistraţi.

* La 14 iulie 2005, ora 05.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi a continuat intervenţia pentru salvarea de vieţi omeneşti în Cosmeşti-Vale.

Inspectorul şef al I.J.J. Galaţi a organizat intervenţia efectivelor din subordine pentru a duce în zone sigure oamenii care au refuzat să-şi părăsească casele la avertizarea din ziua precedentă, sau care au fost surprinşi de viitură.

Cetăţenii au cerut sprijinul jandarmilor pentru a salva animalele şi bunurile care mai puteau fi salvate. Slt. Costin Barbu, cu echipa din subordine şi trei studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, Arma Jandarmi, aflaţi în practică, au recuperat şi înapoiat proprietarilor un număr de 25 de bovine.

Subunităţile de recruţi, care au depus jurământul în urmă cu doar câteva zile, au evacuat bunurile cetăţenilor din casele inundate, operaţiune care a durat până seara târziu.

Plutonul de jandarmi comandat de către sg.maj. Adrian Bădăluţă a organizat şi asigurat ordinea publică în sat, prevenindu-se sustragerile de bunuri.

* În aceeaşi zi, apele Siretului au înaintat până la Umbrăreşti. Ca urmare, satele Podoleni, Torceşti şi Salcia au fost evacuate de forţele de intervenţie. În zonele care nu erau sub ape, cpt. Costică Bulai din cadrul I.J.J. Galaţi, împreună cu alţi trei jandarmi, a organizat dispozitivul pentru paza bunurilor evacuate din casele inundate şi menţinerea ordinii publice împreună cu efective ale poliţiei.
* Aceleaşi activităţi au continuat până în dimineaţa zilei de 15 iulie 2005 în localităţile Iveşti şi Lieşti, sub coordonarea slt. Costin Barbu.

* Plt. Relu Dumitraşcu, împreună cu 10 jandarmi, după ce a evacuat 45 de persoane din comuna Nămoloasa, a fost surprins de viitură. Subofiţerul şi subordonaţii săi au găsit refugiu într-o biserică, unde au rămas pe timpul nopţii.

A doua zi, după ce au parcurs pe jos o distanţă de aproximativ 12 km, jandarmii au continuat să execute misiuni de salvare de vieţi omeneşti.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro