Grupul de Initiativa SOS Infertilitatea, in contextul recentei mediatizari a cazului de trafic de ovule descoperit intr-o clinica bucuresteana, doreste sa atraga atentia factorilor politici si presei din Romania ca in tara noastra nu exista un cadru legislativ privind reproducerea umana asistata medical.
In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara si ferma referitoare la sanatatea reproducerii asistate medical. Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programele de sanatate publica. In aceste tari, in numele solidaritatii sociale, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni, inclusiv de catre cei afectati de infertilitate, pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu. De exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro, Austria sustine financiar patru incercari, Belgia - sase, Danemarca - trei, Franta - patru, Ungaria - cinci etc.
In schimb, in Romania europeana a anului 2009 nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze acest domeniu atat de sensibil. Practic, in Romania domneste legea junglei in domeniul reproducerii asistate medical, pe principiul tot ce nu e interzis este permis, ceea ce ofera unora dintre medici posibilitatea unor proceduri uneori experimentale.
Scopul Grupului de Initiativa SOS Infertilitatea este acela de a semnala clasei politice romanesti, in ansamblul sau, ca finantarea acestor proceduri este o solicitare urgenta si legitima din partea cuplurilor cu probleme de fertilitate. Romania are nevoie de un cadru legislativ in domeniul reproducerii umane asistate medical tocmai pentru a se evita excesele si experimentarile.
www.infertilitate.com
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro