In 2013, vrajitoarele mai sunt arse pe rug

Credinta in magia neagra este una foarte puternica in Papua Noua Guinee, unde comunitati intregi din zonele rurale, ocolite de bunastarea data de cresterea accelerata a sectorului minier, se tem inca de vrajitorie. În aceasta stare de teama, oamenii au gasit femei pe spatele carora sa puna evenimentele inca inexplicabile. Femeile sunt vanate, acuzate de magie neagra, iar consecintele pe care le suporta sunt crancene.

In Papua Noua Guinee, o tara aflata la mica distanta de nordul Australiei, 80% din populatia de aproximativ sapte milioane locuieste in comunitati rurale, cu un stil de viata traditional si cu acces limitat la informatii, sistem de sanatate sau educatie.

Tara bogata in resurse trece printr-o crestere spectaculoasa a mineritului pentru exploatarea acestor resurse. Din nefericire pentru populatie, chiar daca minele sunt foarte profitabile, nivelul de trai al populatiei ramane neschimbat. In realitatea lor rudimentara, neatinsa de influente externe pana in urma cu cateva generatii, oamenii sunt inca puternic ancorati in credinte stravechi, iar vrajitoria are un loc important in acest sistem rudimentar de valori.

In acest context, pentru orice fenomene care nu pot fi explicate, vina revine vrajitoarelor. Ca in Europa evului mediu, gasti de „cavaleri” pleaca in cautarea acestor presupuse vrajitoare rele, le captureaza, dupa care le supun unor torturi de o cruzime inimaginabila pentru omul modern.

O calugarita originara din Elvetia povesteste despre o astfel de tortura. O presupusa vrajitoare a fost mutilata cu fier incins, i-au fost taiate degete, ramanand mutilata pe viata, astfel incat sa nu mai poata practica magia neagra.

Ceea ce ingrijoreaza Natiunile Unite este ca aceste ritualuri de tortura aplicate vrajitoarelor se extind si ajung in comunitati care nu au o traditie in acest sens.