In 2 zile contracte in valoare de 4,5 miliarde lei

In doar 2 zile firmele romanesti prezente la targul IT&C de la New York au semnat contracte in valoare de 4, 5 miliarde lei (vechi)

Firmele romanesti au participat la sfarsitul saptamanii trecute la unul dintre cele mai mari evenimente din lume in domeniul externalizarii si exportului serviciilor IT&C.

OUTSOURCE WORLD 2005, eveniment aflat la editia a 4-a, s-a desfasurat in perioada 19 – 20 octombrie 2005 la New York. Bilantul realizat de reprezentanti ai Departamentului de Comert Exterior si ai firmelor participante, la intoarcerea in tara, arata ca in urma celor 250 de intalniri cu parteneri straini prezenti la trag au fost semnate angajamente de aproximativ 4,5 miliarde lei (vechi).

La expozitie au participat un numar 25 de firme romanesti prezentand produse si servicii din domeniul TIC: call centers, servicii Internet, servicii BPO, produse software pentru proiecare asistata, telecomuncatii, alte aplicatii TIC. Alaturi de firmele romanesti au fost prezente firme lider pe piata IT din tari precum: Argentina, Bulgaria, Costa Rica, Filipine, Romania, Emiratele Arabe Unite, Barbados, SUA, Chile, India si Rusia.

Unul din domeniile vizate de Strategia Nationala de Export, care se afla in dezbatere publica, este exportul de produse si servicii cu valoare aduagata mare (TIC), – off-shore outsourcing.

Delegatia romana s-a intalnit cu reprezentanti ai unor firme si grupuri de prima marime in domeniul consultantei, analizei strategice a pietei serviciilor TIC si brokeri de outsourcing (Yankee Group, AMR, Network World, Ventoro, Everest Research, Neo-IT, Gartner, Forrester).

In cadrul intalnirilor facilitate si sustinute de programul USAID/CHF Bucuresti, s-a reusit o mai buna pozitionare si branding activ al sectorului TIC din Romania pe piata nord-americana prin intermediul mass-media (Business Week, Information WeeK, ITD, Eweek si IDC) si a marilor firme de consultanta, a analistilor si borkerilor.
Departamentul de Comert Exterior si Centrul Roman de Promovare a Comertului au demarat un program de promovare a sectorului in Europa si SUA. Acest program va continua si in anii urmatori pentru a contribui la crearea unui brand international pentru industria IT&C.

In anul 2005 firmele romanesti au participat la 4 targuri specializate pe IT&C pentru care s-a alocat suma de 17 miliarde de lei.