Importanta controlului accesului la Internet in reteaua de acasa si in mediile educationale

octombrie 2, 2009

BitDefender, producatorul autohton de solutii de securitate, avertizeaza asupra pericolelor la care sunt supusi copiii atunci cand acestia navigheaza pe internet.

Conform studiilor recente efectuate in Statele Unite, 1 din 10 copiii arata semne clasice ale unei dependente de jocurile de calculator. Peste 88% dintre copiii intervievati cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani, petrec aproximativ 13 ore/saptamana jucandu-se pe calculator, si au tendinta de a ascunde aceste obiceiuri. In plus dezvolta si alte probleme de comportament pentru a-si hrani aceasta dependenta.

Peste 3 milioane de copiii sunt in aceasta situatie si au nevoie de ajutor specializat. S-a demonstrat ca cei extrem de pasionatii de jocuri au acces nelimitat la internet si la site-uri de jocuri. Efectele secundare cel mai des intalnite la acesti copii sunt lipsa de atentie si de interes fata activitatile scolare curente ce rezulta in scaderea notelor obtinute la scoala, precum si un spectru larg de probleme de sanatate severe inca de la varste fragede.

Pana la varsta de 13 ani, atat fetele cat si baietii, petrec cam acelasi timp in fata calculatorului sau a consolei de jocuri. Incepand cu 13 ani, fetele folosesc PC-ul pentru activitati de divertisment in timp ce baietii incep sa-l perceapa ca pe o masina de jocuri.

Dar nu numai dependenta de jocuri este periculoasa pentru copii. Internetul, denumit si un mare oras fara politie, este o sursa inepuizabila de continut neadecvat care poate provoca dezvoltarea laturilor violente ale copiilor. Cu toate acestea, accesul controlat la aceste resurse poate avea efecte pozitive si educative asupra copiilor.

Pe parcursul a 2 ani, 140 de copiii, cu varstele cuprinse intre 10-18 ani, au fost urmariti pentru a vedea daca utilizarea Internetului acasa poate influenta realizarile academice. Programul a fost intitulat HomeNetToo si a evidentiat faptul ca acei copiii care folosesc mai mult Internetul obtin punctaje mai mari la matematica. Un alt rezultat al studiului evidentiaza internetul ca fiind cea mai importanta sursa de informare in activitatile scolare si extra scolare, cu mai multe implicatii sociale, tinand cont de faptul ca topicurile cautate sunt in pricipal bolile cu transmitere sexuala, activitati sexuale si abuzurile sexuale.

Pentru a oferi protectie totala utilizatorilor, BitDefender a introdus din 2005 modulul de Control Parental in solutiile sale de securitate, continuand de atunci sa imbunatateasca permanent functionalitatea sa si sa ajute parintii in eficientizarea controlului accesului la Internet al copiilor.
Modulul Control Parental a fost creat special pentru a proteja copiii, oferind n acelaSi timp libertatea de a beneficia de partea educationala a navigarii pe Internet. Acesta permite creerea anumitor reguli pentru utilizarea Internetului, chiar Si cnd nu este nimeni acasa, precum ce continut poate accesa copilul, la ce ore poate folosi calculatorul Si ce programe poate deschide. De asemenea softul poate bloca accesul la diverse tipuri de site-uri cu continut neadecvat care pot afecta dezvoltarea copiilor.

Modulul de Controlul Parental a devenit din ce in ce mai des folosit de catre utilizatorii BitDefender. Acest lucru ne arata in primul rand constientizarea in randul parintilor a unei probleme grave cu care se confrunta zilnic in familie, si in al doilea rand importanta unui astfel de instrument in educatia celor mici. Acestea au fost motivele care au stat la baza tuturor imbunatatirilor pe care am decis sa le aducem suitei de solutii de securitate pentru 2010 si vom continua sa ne concentram atentia si pe viitor pe dezvoltarea solutiilor pentru parinti, a declarat Alexandru Catalin Cosoi, Senior Researcher, Laboratoarele BitDefender.

Pentru mai multe informati despre modulul de Control Parental din suita de solutii BitDefender 2010, vizitati pagina dedicata www.bitdefender.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro