Doua industrii esentiale pentru economia romaniei, cea agricola si cea a transporturilor, sunt in continua crestere. Astfel, creste si numarul de utilaje utilizate in cadrul acestora dar si gradul de utilizare al acestora. Fie ca vorbim de tractoare, combine agricole, stivuitoare sau diversele remorci atasate care contin echipament esential, exista numeroase aspecte care trebuie luate in considerare cand vine vorba de mentenanta acestora. Fiind vorba de o utilizare, de regula, intensa, consumabilele acestor utilaje trebuie verificate mereu si schimbate cand este cazul. Daca utilajele nu au parte de o mentenanta corespunzatoare, urmarile pot fi uneori dezastruoase, rezultand in accidente de munca.
Pe langa componentele tehnice ale motorului si a remorcii atasate, exista o componenta la fel de importanta, care afecteaza atat performanta utilajului cat si siguranta folosirii lui. Aceasta componenta este anvelopa. Din multe puncte de vedere, un set de anvelope camioane sunt chiar cele mai importante consumabile ale unui utilaj, chiar daca acestea uneori sunt neglijate. Ele sunt contactul pe care tirul sau utilajul agricole il are cu pamantul, prin urmare calitatea lor influenteaza puternic toata experienta folosirii. Un set de anvelope agricole trebuie sa fie schimbat la un interval regulat, atunci cand setul curent este uzat sau sunt depistate neconformitati in forma benzii de rulare. Va prezentam mai jos cateva argumente pentru care este necesar sa faceti asta:
Consultam cartea tehnica a utilajului pentru a defini cu exactitate anvelopele de care avem nevoie. Caracteristicile esentiale ce trebuie avute in vedere in acest moment sunt:
a) Dimensiunea: comparativ cu anvelopele pentru turisme, in cazul utilajelor agricole si industriale gasim dimensiunea sub diverse forme (ex: 4.00-8, 16X6.50-8, 10.0/80-12, 520/85R38, etc).
b) Aplicatia si Puntea: vorbim despre anvelope pentru tractoare, combine agricole, semanatoare, stivuitoare, gredere, diverse remorci, etc. De asemenea, exista anvelope pentru puntea de directie, de tractiune sau pentru remorci. Trebuie respectat acest aspect, deoarece fiecare profil de anvelope este construit intr-un mod diferit, in functie de modul in care va fi utilizata si performantele pe care le va oferi
c) Indicii si Marcajele: de asemenea, trebuie avute in vedere si inscriptiile de pe anvelopa: indicele de viteza, indicele de sarcina, numarul de pliuri, etc. Alegem un tip de anvelopa conform regimului si conditiilor de munca in care va fi utilizat utilajul. De regula, ideal ar fi sa consultati un specialist in anvelope pentru a putea face o alegere corecta in aceasta privinta. In cazul unor anvelope tractor, alegerea numarului de pliuri corespunzator este necesara pentru o folosire adecvata.
Va hotarati asupra brandului si asupra tipului de profil dorit. Aici trebuie sa va orientati, de regula, in functie de buget si de performantele dorite. Puteti alege anvelope din gama de buget, pentru costuri minime (Sava, Taurus), sau anvelope din gama premium, pentru performante superioare (Michelin, Mitas, Continental, etc). Este recomandat sa alegeti anvelope in functie de performanta oferita si nu in functie de pretul lor. Costurile pot fi amortizate datorita performantei oferite marita si a consumul de carburant scazut.
Comunicat preluat de pe www.livepr.ro - Importanta anvelopelor de utilaje agricole si industriale
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro