Implanturi de urechi artificiale, create prin imprimare 3D

octombrie 7, 2014

Un nou tip de implanturi va revolutiona practicile chirurgicale din prezent. In curand, copiii nascuti fara nas sau urechi sau cu defecte ale acestor organe ar putea beneficia de implanturi de urechi realizate prin imprimare 3D.

In prezent, astfel de malformatii congenitale faciale sunt tratate prin tehnici de chirurgie invaziva. Se preia cartilaj din diferite parti ale corpului pacientului, cel mai adesea de la nivelul coastelor, o procedura destul de dureroasa. Apoi se modeleaza manual organul dorit si se pozitioneaza sub pielea pacientului.

Prin noua tehnica, lucrurile vor deveni, aparent, mult mai simple. Urechea fara defecte va fi scanata si imaginea va fi transpusa pe un material plastic spongios, utilizand imprimarea 3D. Modelul va fi implantat apoi sub pielea de pe bratul pacientului unde va ramane timp de 4-8 saptamani. Dupa ce a fost acoperita complet cu piele, iar vasele de sange incep sa se dezvolte si sa functioneze corect, urechea astfel creata va fi indepartata chirurgical si atasata la nivelul capului.

Cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra au demonstrat deja ca astfel de organe pot fi create pe spatele sobolanilor. La inceputul anului viitor, vor incepe si testele pe oameni, mai exact pe cativa copii, in India si Regatul Unit. In Mumbai, de exemplu, numarul de cazuri de malformatii congenitale faciale este atat de mare, incat echipele medicale nu reusesc sa asigure necesarul de operatii chirurgicale pentru transplanturi.

Profesorul Alex Selfalian de la Colegiul Universitar din Londra sustine ca aceasta metoda va schimba radical chirurgia actuala. „Sunt convins ca, in viitor, chirurgii vor putea suna pentru a comanda organe. Nu va trebui sa asteptam pentru transplanturi. Se va putea comanda si imprima o ureche noua in doar cateva zile”, a declarat acesta.

Sursa: The Telegraph

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro