De ani de zile, compania Sc Vam Sofi Trans SRL este una dintre cele mai mari si serioase companii din Romania.
Pentru a obține performanțe compania exercită o strategie atentă pentru achiziții și expansiune a pieței, încercând în mod constant să sporească eficiența și să păstreze expertiza antreprenorială în cadrul tuturor companiilor din familia materialelor.
Daca perna din balast Iasi este folosita in calitate de dren orizontal, grosimea acesteia se va alege astfel incat dupa colmatarea zonei marginale superioare cu particule de argila, patul sa mentina o sectiune de scurgere suficienta.
In cazul in care perna din balast Iasi este prevazuta pentru micsorarea tasarilor fundatiilor, grosimea acesteia se stabileste din conditia de tasare a sa si a stratului de pamant aflat sub ea, care insumate trebuie sa fie mai mica decat cea admisa pentru constructia respectiva.
Pentru realizarea pernelor, in functie de proportia fractiunilor granulare principale de bolovanis, pietris, si nisip, se pot intalni urmatoarele materiale: - bolovanis cu fractiunea domniata 20-200 mm, fara a depasi insa 60%, restul fiind pietris si nisip; - balastul Iasi , un amestec natural de pietris cu nisip si bolovanis ultima fractiune nedepasind circa 25%; - balastul Iasi nisipos, un amestec de pietris cu nisip, fractiuni cu pondere apropiata. In fiecare din aceste materiale se accepta prezenta fractiunilor de praf plus argila de 10%.
Granulozitate materialelor se recomanda a fi continua, iar coeficientul Un>15, urmarindu-se pe cat posibil aprovizionarea unui singur sort de materiale provenit din aceeasi cariera, nefiind acceptate resturile vegetale vizibile, bucati de lemn, pamanturi argiloase, deseuri industriale,etc.
In cazul cand baza pernei se executa la nivelul apei subterrane sau sub aceasta, se recomanda ca straturile respective sa fie realizate din materiale cu fragmente mari.
Alegerea utilajului de compactare, grosimea straturilor si numarul de treceri necesare pentru atingerea gradului de indesare, respectiv compactare, indicat prin studiul geotehnic, se stabilesc in executie in functie de natura materialului, pe baza de incercari preliminare facute de constructor in prezenta proiectantului.
Pernele de balast Iasi trebuie amenajate pentru a se obtine o compactare maxima a materialului din corpul lor. Pernele de balast Iasi au intinderi mari in plan, dispuse in terenul de fundare al betonului armat sau pe fundul unor incinte mari excavate, se realizeaza de obicei in straturi cu grosimea de 15-20 cm compactate fiecare cu cilindri compactori netezi sau vibratori.
In cazul in care perna de balast Iasi se gaseste la mai mult de 1.5 m deasupra nivelului apei freatice, compactarea nisipului se efectueaza cu maiuri grele. Alegerea tipului de perna (nisip, balast Iasi sau piatra sparta) se face in functie de posibilitatea aprozionarii cu material local.
In cazul in care apa subterana apare deasupra cotei de fundare, este necesar sa se coboare nivelul acesteia. In aceasta situatie, pernele pot deveni neeconomice si se va cauta fie adoptarea compactarii cu maiul greu (daca satisface conditiile de capacitate portanta si de deformatie necesare), fie vibrointeparea (in cazul terenurilor nisipoase), fie unul din procedeele de compactare de adancime.
La executarea pernelor de nisip trebuie asigurata permanent umiditatea optima de compactare, admitandu-se o depasire a acesteia cu 3...5%, dar in nici un caz valori mai mici.
» Preluat de pe LivePr.ro - Imbunatairea terenurilor prin perne de balast
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro