După cum știm, orice clădire are un anumit grad de rezistenta la foc, iar ca si dezavantaj al constructilor din lemn îl reprezinta slaba rezistenta la foc.
O solutie pentru a compensa slaba rezistenta a lemnului în condiții de temperaturi ridicate si evitarea aprinderii acestuia îl reprezinta procesul de ignifugare lemn.
Ce reprezinta procesul de ignifugare lemn?
Ca si definitie generala ignifugarea reprezinta procedura prin care lemnul este tratat cu solutii ignifuge pentru a reduce riscul producerii unui incendiu.
Mai mult decât atât, constructile din lemn tratate cu solutii ignifuge nu vor fi atacate de daunatori specifici ca mucegai, carii, ciuperci sau cei insecto-fungici.
Este important sa stim ca prin ignifugare nu este exclusa aprinderea lemnului, insa este considerabil ingreunat procesul de aprindere și de propagare al unui incendiu.
Scopul ignifugarii este tcmai acesta, de a ingreuna aprinderea lemnului si propagarea incendiului, prin reducerea vitezei de ardere, procesul fiind recomandat la toate cladirile si constructiile ce au in componenta elemente din lemn.
Care sunt avantajele si beneficiile ignifugarii?
Putem enumera o serie de avantaje:
previne aparitia daunatorilor care determina degradarea lemnului in timp
imbunatateste comportamentul lemnului la foc încât propagarea acestuia sa devina foarte dificila
impiedica dilatarea si craparea suprafetei în cazul în care lemnul nu mai absoarbe sau elimina umiditate.
Cum se executa procedura de ignifugare lemn?
1.Pregatirea suprafetelor
Înaintea aplicarii primului strat, suprafetele trebuie periate si curatate după caz de impuritati, praf si alte vopseluri ramase. După curatare urmeaza procesul de corectare a imperfectiunilor cum ar fi crapaturile sau fisurile prin chituire.
2.Aplicarea primului strat
Realizarea aplicarii primului strat se va efectua în condiții de umiditate si temperatura de minim 10°C
3.Aplicarea celui de-al doilea strat
După aplicarea primului strat se vor aștepta 24 de h, iar mai apoi se va aplica cel de al doilea strat protector.
Intreg procesul de ignifugare al lemnului este defapt un tratament ce tine departe lemnul de daunatori si riscul de a se aprinde la foc, protejandu-l.
Prin procesul de ignifugare substantele aplicate la suprafata sau în profunzimea lemnului vor crea un zid protector intre flacari si material, prin urmare lemnul tratat astfel va avea un timp de aprindere mult mai mare, iar propagarea către alte structuri ale constructiei se va face cu mare intarziere.
» Preluat de pe LivePr.ro - Ignifugarea structurilor din lemn
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro