Iaurtul nu este doar o gustarica rapida, pregatita si disponibila tot anul, dar cercetatorii au descoperit ca laptele si iaurtul ar putea chiar sa iti adauge ani in plus vietii. Concluziile se bazeaza pe studiile realizate in tarile unde iaurtul si alte lactate fermentate sunt folosite in alimentatie.
Iaurtul este un lactat obtinut din lapte in care se adauga culturi de bacterii. Acestea cauzeaza transformarea zaharului din lapte (lactoza), in acid lactic. Acest proces ofera iaurtului “prospetimea” si textura de budinca, o calitate care ii reflecta si numele turcesc de Yoghurmak care se traduce prin “a ingorsa”.
Iaurtul este o buna sursa de calciu, fosfor, vitamina B si iod. Tot in iaurt se gaseste vitamina B 12, B5, zinc, potasiu, proteina si molibden. Acesti 10 nutrienti transforma iaurtul intr-un suport alimentar foarte sanatos. Insa informatia cea mai interesanta legata de sanatatea pe care o ofera iaurtul, provine din faptul ca contine bacterii vii.
Iaurtul care contine o cultura bogata de bacterii vii te poate ajuta sa traiesti mai mult si sa iti intaresti sistemul imunitar. Studile au aratat ca o crestere a consumului de iaurt, in special in cazul celor cu un sistem imunitar mai slab, creste rezistenta organismului la boli.
Unul dintre aceste studii a luat in calcul cazul a 162 de batrani care au fost analizati pe o perioada de 5 ani. Incidenta mortii in cazul acestor batrani care au consumat iaurt si lapte, mai mult de trei ori pe saptamana, a fost cu 38% mai mica decat in cazul celor care au mancat lactate mai putin de o data pe saptamana. (consumul de citrice de doua ori pe saptamana si un consum mai scazut de carne au fost de asemenea asociate cu o rata mai scazuta a mortii).
Tot iaurtul previne infectiile vaginale. In cadrul altui studiu, femeile care aveau in mod frecvent infectii, si au consumat zilnic o cantitate moderata de iaurt, au scapat de infectii intr-un procent mult mai mare decat cele care nu au consumat acest aliment.
De asemenea, iaurtul a fost gasit benefic si in lupta cu pneumonia in cazul unui studiu realizat pe animale si publicat in Journal of Nutrition.
Sursa: www.whfoods.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro