HVB Bank lanseaza Creditul Ipotecar

Adaptat la nevoile clientilor, Creditul Ipotecar oferit de HVB Bank vine cu o solutie flexibila in ceea ce priveste raportul dintre rata dobanzii si durata creditului. Alegerea locuintei este una dintre cele mai importante decizii, fiind o investitie pe termen lung, ce presupune si un efort financiar semnificativ. Fie ca este vorba de achizitionarea, constructia sau reamenajarea unei case, HVB Bank are o oferta financiara menita sa raspunda cerintelor actuale ale pietei.

In Romania, spatiul locativ destinat unei persoane este printre cele mai scazute din Europa (cca 17 mp/persoana), iar calitatea apartamentelor construite inainte de 1989 este sub standardele de viata moderne. Majoritatea locuintelor sunt in proprietate privata (cca 96%), fapt care creeaza premisele unui salt in investitiile pentru reamenajare. Toate aceste nevoi se materializeaza fie in achizitia unor locuinte mai mari (apartamente de 2, 3 sau chiar 4 camere), si/sau reamenajarea acestor apartamente, fie in optiunea de a cumpara sau construi case.

Astfel de proiecte pot fi finantate acum atat prin Creditele Imobiliare, cat si prin Creditele Ipotecare de la HVB Bank. Politica bancii este de a oferi clientilor sai produse adaptate nevoilor lor specifice, in conditii de transparenta.

Solicitantul unui Credit Ipotecar trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 22 de ani si varsta legala de pensionare, pana la care creditul trebuie rambursat in intregime. In cazul in care solicita creditul pentru cumpararea unui apartament, unei case, a unui teren sau pentru reamenajare, venitul minim al familiei trebuie sa fie de 300 EUR/luna. In cazul in care suma imprumutata va fi folosita pentru constructia unei locuinte, venitul lunar al familiei trebuie sa fie de minimum 500 EUR/luna. De asemenea, suma tuturor ratelor nu poate depasi 60% din venitul net lunar al familiei minus cheltuielile lunare, iar rata lunara nu trebuie sa fie mai mare de 35% din venitul net lunar al familiei minus obligatiile financiare.

Valoarea creditului reprezinta maximum 75% din valoarea evaluata a imobilului sau a proiectului de reamenajare. Pentru achizitie sau extindere de apartament/casa, suma minima finantata este de 10.000 de euro, pentru reamenajare – 3.000 de euro, iar pentru proiectele de constructie este de 25.000 de euro. Prin acest tip de credit, HVB Bank ofera si posibilitatea achizitionarii unui teren, suma minima finantata in acest caz fiind de 5.600 de euro. Suma maxima ce poate fi imprumutata este de 100.000 de euro.

Un avantaj al ofertei HVB Bank il constituie faptul ca, pentru evaluarea capacitatii de rambursare, sunt luate in considerare venituri din mai multe surse (salariu, bonusuri, comisioane din vanzari, drepturi de autor, chirii, dividende, venituri din profesii liberale), in proportii diferite.

Durata creditarii este de minimum 10 ani – in afara cazului in care solicitantul cere o perioada mai mica, dar nu mai putin de 3 ani, iar perioada maxima este de 25 de ani. In cazul proiectelor de reamenjare, perioada maxima de creditare este de 10 ani. Pentru proiectele de constructii, HVB Bank acorda o perioada de gratie de pana la 12 luni.

In cazul Creditului Ipotecar destinat cumpararii unui apartament, unei case sau unui teren, contributia proprie este de minimum 25% din pretul de achizitie. Pentru imprumuturile care sustin constructii, contributia proprie consta in teren si in minimum 25% din valoarea proiectului – suma ce poate fi numerar sau investita deja in constructie.

Garantiile cerute sunt ipoteca de rangul I asupra proprietatii imobiliare achizitionate / reamenajate – in cazul creditului pentru achizitie de apartament / casa / teren sau pentru reamenajare. Cei care opteaza pentru un Credit Ipotecar destinat proiectelor de constructii trebuie sa prezinte drept garantii: ipoteca de rang I in favoarea bancii asupra terenului si a viitoarei constructii. Pentru toate tipurile de Credit Ipotecar mai sunt solicitate: cesionarea venitului lunar al imprumutatului principal si al co-imprumutatului (daca este cazul); bilet la ordin semnat in alb, gaj pe conturile deschise la HVB Bank, asigurare de viata si asigurare pentru proprietatea imobiliara cesionate in favoarea bancii.
Asigurarea de viata este oferita de HVB Bank ca bonus, daca solicitantul indeplineste conditiile standard de subscriere a riscului.

Rambursarea creditului se face in rate lunare ce includ principalul si dobanda. Dobanda este variabila si se calculeaza avandu-se in vedere cotatia indicelui EURIBOR la 6 luni la data de 31 decembrie a fiecarui an, ce se aplica pana la data de 30 iunie a anului urmator, si cotatia EURIBOR la 6 luni din data de 30 iunie, ce se aplica pana la data de 31 decembrie a aceluiasi an. Pana la 30 iunie 2005, dobanda este 8,53 %/an.(HVB Bank)