Hipertensiunea arteriala discutata cu succes in cadrul celei de-a doua editii a Cursului National de Management al Bolnavului hipertensiv - Actualitati si Tratament

ianuarie 22, 2013

Potrivit ultimului studiu SEPHAR, 1 din 4 romani sufera de hipertensiune arteriala. Conform specialistilor afectiunea reprezinta o adevarata problema de sanatate publica in Romania, care se poate combate doar printr-un management eficient al bolii.

In acest context, Societatea Romana de Hipertensiune a lansat Cursul NatiOnal de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualitati in diagnostic si Tratament (COMBAT), dedicat informarii medicilor cu privire la cele mai noi date despre diagnosticarea si tratamentul corect al hipertensiunii arteriale.
Aflat la a doua editie, cursul se bazeaza pe informatii de ultima ora, sustinute de reputati specialisti din domeniu, care abordeaza problematica hipertensiunii arteriale in directa legatura cu diabetul zaharat, boala cerebrovasculara sau sarcina, precum si tehnicile actuale de masurare a tensiunii arteriale si semnificatia variabilitatii acesteia.
“Succesul primei editii a cursului COMBAT, care a avut loc la Pitesti, ne incurajeaza sa continuam acest tip de evenimente, care au ca principal obiectiv educatia medicala a medicilor in problematica hipertensiunii arteriale pentru un management corect al pacientului hipertensiv. Calitatea lucrarilor stiintifice, precum si prezenta unor reputati medici, au starnit interesul pentru acest eveniment. Hipertensiunea arteriala este o adevarata problema de sanatate publica si noi specialistii in hipertensiune trebuie sa ne implicam activ, in numar cat mai mare, la gasirea unor solutii de management eficient al acestei afectiuni, care trebuie sa implice preventia, diagnosticul precoce si tratamentul eficient al acestei afectiuni”, a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune.
Medici renumiti direct implicati in diagnosticarea si tratarea hipertensiunii arteriale, precum si din arii conexe, au dezbatut in cadrul Cursului C.O.M.B.A.T, editia Bucuresti, o serie
de cazuri clinice ilustrative, pornind de la ghidurile actuale de practica medicala din hipertensiunea arteriala. Evenimentul a fost coordonat stiintific de prof. dr. Maria Dorobantu si prof.univ.dr. Eduard Apetrei.
Programul a debutat cu prezentarea unui caz clinic sustinut de dr. Ana Fruntelata. Prof. dr. Eduard Apetrei a prezentat utilitatea masurarii automate ambulatorii a TA, precizand faptul ca printre cauzele lipsei de control terapeutic se numara, in primul rand, complianta scazuta a pacientilor hipertensivi la tratamentul medicamentos si stilul de viata. La acestea se adauga masuratorile incorecte ale TA si aplicarea unui tratament neadecvat.
Variabilitatea TA ca factor de risc cardiovascular a fost prezentata de prof. dr. Maria Dorobantu, ca fiind in stransa legatura cu rigiditatea arteriala, varsta, sexul feminin, fumatul, diabetul zaharat si boala vasculara periferica. Cazul clinic a fost ilustrat de dr.Elisabeta Badila.
Metodele de interpretare a traseelor de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale au fost prezentate in cadrul unei sesiuni interactive de dr. Oana Tautu.
Sesiunea moderata de prof.univ.dr. Ion Bruckner, “Consecintele asocierii hipertensiunii arteriale cu diabetul zaharat” a avut la baza un studiu de caz ilustrat de dr. Monica Baluta. Comentariile aferente acestui subiect au fost punctate de prof. dr.Marius Vintila.
Problematica hipertensiunii si hipotensiunii arteriale ca factori de risc semnificativi si independenti pentru mortalitatea pacientilor dializati, a fost abordata punctual de prof.dr. Mircea Penescu. Cazul clinic a fost sustinut de dr. Viorica Bumbea, iar sesiunea a fost moderata de conf.univ.dr. Cristian Serafinceanu.
Cea de-a doua parte a programului a debutat cu prezentarea de cazuri clinice sustinute de dr. Raluca Nistor si dr. Cornelia Predescu, legate de hipertensiunea arteriala si AVC ischemic acut si hemoragic.
Conf. dr. Cristina Tiu a vorbit despre abordarea terapeutica a HTA in AVC ischemic acut, precizand cateva aspecte importante legate de scaderea tensiunii arteriale: aceasta nu se
recomanda dupa AVC ischemic acut si este recomandata la pacientii cu valori extrem de mari ale tensiunii arteriale (>220/120 mm Hg) la masuratori repetate sau la persoanele cu insuficienta cardiaca severa, disectie de aorta sau encefalopatie hipertensiva.
Prof. dr. Ovidiu Bajenaru a abordat hipertensiunea arteriala din perspectiva hemoragiei cerebrale. Varsta, diabetul zaharat, precum si consumul cronic de bauturi alcoolice sau substante interzise (amfetamice, cocaina) sunt principali factorii de risc asociati hemoragiei cerebrale. Recomandarea pentru un mai bun management al hipertensiunii arteriale este aplicarea cu precautie a unui tratament antihipertensiv imediat, la pacientii cu insuficienta cardiaca, disectie de aorta, infarct miocardic acut si insuficienta renala acuta. Pentru o preventie secundara in hemoragia cerebrala este recomandat ca persoanele cu index al masei corporale crescut sa urmeze o dieta pentru scaderea in greutate, cei cu HTA sa reduca aportul alimentar de sare, iar fumatorii sa renunte la fumat.
Prof. dr. Daniela Bartos a moderat sesiunea despre riscurile si metodele de tratament a hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii, urmata de o prezentare detaliata prin ilustrarea unui caz clinic de catre dr. Roxana Darabont. Comentariile pe seama acestui subiect au fost expuse de prof. dr. Mircea Cinteza, care a prezentat legatura dintre hipertensiunea arteriala si sarcina. De cele mai multe ori, HTA este diagnosticata anterior sarcinii, insa sunt si cazuri in care se depisteaza in primele 20 de saptamani. Aceasta persista dupa nastere, cel putin 42 de zile. În aceste situatii, se recomanda elaborarea unei strategii de tratament si monitorizarea a TA la domiciliu.
Conform coordonatorilor stiintifici ai cursului C.O.M.B.A.T., editia Bucuresti, prof.dr. Maria Dorobantu si prof.dr. Eduard Apetrei, scopul manifestarii este acela de a analiza interactiv cazuri practice, cu ajutorul expertilor, pornind de la ghidurile actuale de practica medicala din hipertensiunea arteriala.

 

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro