Hernia Hiatala

Stomacul este organul în care au loc principalele procese de digestie și este situat în mod normal în abdomen, chiar sub diafragmă. Aceasta din urmă este un mușchi în formă de cupă, indispensabil pentru procesul de respirație, care împarte cele două cavități principale ale corpului nostru:

 • toracice,
 • abdominale

Separarea dintre cele două nu este perfectă și, de fapt, există crăpături în diafragmă, care permit trecerea diferitelor structuri anatomice, de exemplu nervii sau vasele de sânge. Cel mai important hiatus este probabil cel esofagian, care conține esofagul (organ de formă tubulară a cărui funcție este de a transporta alimente în stomac).

După această scurtă (dar indispensabilă) premisă, să trecem mai departe pentru a descrie adevăratul subiect al acestui articol: hernia hiatală.

Hernia hiatală este o afecțiune patologică în care o parte a stomacului este deplasată în sus și prin care hiatusul esofagian se găsește în cavitatea toracică. Această situație poate începe într-un mod complet asimptomatic (adică fără ca pacientul să sufere o perturbare), dar mai frecvent implică o serie de probleme, mai ales pentru că favorizează debutul refluxului gastro-esofagian. Pot apărea simptome legate de refluxul esofagian, cum ar fi:

 • dureri de stomac,
 • probleme de înghițire,
 • tuse uscată și iritantă,
 • respiratie urat mirositoare.

Hernia hiatală este o afectiune relativ comună, în special la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. In cazul simptomelor, unele schimbări mici de stil de viață sunt adesea suficiente pentru a gestiona în mod adecvat situația:

hernie-hiatala

 • mănâncă mese mici,
 • evita unele alimente,
 • nu fumați și nu beți alcool,
 • pierdeți greutatea dacă este necesar.

Medicul dumneavoastră poate prescrie, de asemenea, antiacide sau alte medicamente, dar în unele cazuri simptomele sunt suficient de severe pentru a necesita o intervenție chirurgicală de corecție.

Mai jos vom explora în detaliu diferitele aspecte ale acestei patologii: cauzele, simptomele, instrumentele pentru a le diagnostica și tratamentele pe care le avem la dispoziție. Cu toate acestea, acest articol nu reprezintă, în niciun caz, o alternativă la opinia medicului dumneavoastră.

Cauze

Geneza herniei hiatale se datorează în principal creșterii presiunii din interiorul abdomenului, care tinde să împingă în sus stomacul favorizând hernia prin diafragmă.

Presiunea poate fi mai mare decât în ​​condiții normale, in caz de:

 • obezitate,
 • sarcina,
 • eforturi fizice intense,
 • defecatie dificila,
 • tuse prelungită.

La aceasta se adaugă o anumită predispoziție personală, care se poate datora unei slăbiciuni intrinseci a musculaturii diafragmatice. Este mai frecvent întâlnit la persoanele de peste 50 de ani.

Clasificare

Herniile hiatale pot fi împărțite în diferite tipuri în funcție de segmentul herniat. De aceea distingem:

 • Hernia alunecoasa: Aceasta este cel mai frecvent tip, care include aproximativ 95% din cazuri. După cum sugerează și numele, aceasta este cauzată de alunecarea primei părți a organului dincolo de diafragmă: joncțiunea gastro-esofagiană (adică punctul de trecere de la esofag până la stomac) se găsește astfel în cavitatea toracică.
 • Hernia parazo-esofagiană: Acest tip este mai rar și implică hernie a fundului stomacului (care, contrar a ceea ce se poate considera, reprezintă cea mai mare parte a organului), în timp ce joncțiunea gastro-esofagiană rămâne în poziție.
 • Herniile mixte: Acest tip cuprinde caracteristicile ambelor tipuri: joncțiunea gastro-esofagiană este atunci superioară diafragmei, dar în același timp, partea inferioară a stomacului este implicată în hernie.

Simptome hernie hiatala

Prezența unei hernii hiatale nu implică neapărat apariția unei simptomatologii și, într-adevăr, există mulți oameni care trăiesc cu această afecțiune fără să se plângă de orice perturbare. Dacă simptomele sunt prezente, pot fi relevante și necesită un tratament adecvat. Printre posibilele manifestări ale herniei hiatale se numără:

 • reflux gastroesofagian ,
 • râgâială,
 • dureri în piept,
 • respiratie dificila.
Diagnostic hernie hiatala

Hernia hiatală este, de obicei, diagnosticată în timpul studiilor aprofundate la care pacientul este supus refluxului gastro-esofagian. Prezența factorilor care măresc presiunea în interiorul abdomenului, reprezinta un element suspect, care poate îndruma medicul spre interpretarea corectă a imaginii clinice.

Examinările instrumentale care pot identifica prezența unei hernii hiatale sunt:

Radiografia cu o masă de barită: Radiografia abdominală este o investigație care utilizează radiații ionizante pentru a obține o imagine a organelor pacientului. Pentru a îmbunătăți precizia diagnosticului, înainte de examinare, se consumă o masă care conține sulfat de bariu, un agent de contrast care urmărește să devină mai evident tractul gastro-intestinal. Cu această tehnică este ușor de evaluata forma și poziția stomacului: în cazul herniilor hiatale, o protuberanță va apărea deasupra diafragmei și organul va avea o îngustare în corespondență cu hiatusul esofagian. Cu toate acestea, rețineți că radiațiile utilizate în timpul acestui tip de examinare (chiar și în cantități mici) sunt potențial dăunătoare pentru pacient, astfel încât execuția radiografiei trebuie să se limiteze la cazurile în care există o suspiciune bine întemeiată.

Gastroscopie: EGDS (esofag-gastro-duodenoscopie) constă în introducerea unei sonde echipate cu o cameră foto în primele capete digestive: gura este apoi coborâtă prin esofag, stomac și eventual prima parte a intestinului, permițând observați in interiorul acestor organe. Examinarea necesită o perioadă de post și este efectuată de un specialist care va putea să observe direct posibila prezență a herniei hiatale sau să o deducă din poziția joncțiunii gastro-esofagiene și a impresiei diafragmatice. Deși poate fi neplăcut pentru pacient, are avantajul de a avea o precizie excelentă în diagnosticare.

Complicaţii hernie hiatala

Deși poate fi deranjant pentru pacient, hernia hiatală nu este considerată o afectiune periculoasă. Prin urmare, putem spune că prognosticul este bun chiar dacă există o serie de complicații care pot agrava imaginea clinică.

Mai exact, nu este vorba de complicații ale herniei însăși, ci mai degrabă de refluxul gastro-esofagian. Ele includ:

 • Ulcer esofagian: Ulcerul este o eroziune a peretelui esofagian cauzata de contact prelungit cu materialul acid care vine de la stomac. Aceasta este o situație foarte dureroasă, asociată în mod normal cu sângerări cronice sau, în cazuri grave, perforarea peretelui intestinal.
 • Anemie: Este complicația unei complicații: dacă pierderea sângelui (pe care am văzut-o frecvent în cursul ulcerelor) durează mult timp, aceasta va conduce pacientul la o stare de anemie.
 • Esofag Barrett: Dacă esofagul este expus unui mediu acid pentru o perioadă extrem de lungă (cel puțin câțiva ani), peretele său suferă un proces de transformare numit metaplazie, în timpul căruia componenta celulară normală este înlocuită cu celule de tip intestinal. Această afecțiune ia numele de “esofag Barrett” și reprezintă o protecție împotriva acidității excesive; totuși, este o situație periculoasă deoarece crește riscul de a dezvolta o tumoare esofagiană.
Îngrijire și remedii

Am descris deja hernia hiatală ca o patologie cu un prognostic bun, care adesea nu implică niciun simptom pentru pacient. Prin urmare, această afectiune nu necesită întotdeauna terapie, iar tratamentul este rezervat numai în cazurile în care este cu adevărat necesar.

Distingem farmacologia de cea chirurgicală:

Tratament farmacologic

Tratamentul farmacologic vizează controlul simptomatologiei: deoarece acesta este suprapus peste cel al refluxului gastro-esofagian, medicamentele utilizate sunt aceleași.

În general, se recomandă administrarea de:

 • inhibitori ai pompei de protoni (denumiți și IPP, cum ar fi omeoprazolul sau lansoprazolul)
 • sau antagoniști ai H2 (de exemplu, ranitidină și cimetidină);

două categorii de medicamente al căror scop este de a opri producerea de acid în interiorul stomacului.

Acest tratament, totuși, este doar simptomatic și nu rezolvă cauza refluxului.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este singurul tratament care poate fi considerat curativ.

În timpul operației, stomacul este readus în poziția sa inițială, adică în cavitatea abdominală, și ancorat la diafragmă prin aplicarea unor cusături, astfel încât să nu mai poată fi herniată.

 

Un plasture anti-reflux (sau “fundoplicație conform Nissen”) poate fi adăugat la această procedură pentru a preveni orice reapariție a refluxului gastro-esofagian. Fundoplicarea constă în înfășurarea fundului stomacului în jurul ultimei porțiuni a esofagului, încercând în acest fel creșterea performanței sfincterului esofagian inferior (structura care se opune creșterii materialului din stomac).

Alte căi de atac

Deși nu există tehnici de prevenire utile împotriva herniei hiatale, este întotdeauna posibilă încercarea de a preveni refluxul gastro-esofagian asociat.

Acesta este motivul pentru care cei care suferă de hernie hiatală ar trebui sa:

 • adere la un stil de viață sănătos,
 • evite fumatul și alcoolul,
 • urmeze o dietă echilibrată, favorizând mesele mici și frecvente și evitând orice posibilitate care să favorizeze apariția refluxului
 • evite cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase și alimentele prajite, mancarurile picante sau prea grase

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Hernia Hiatala