Din lipsa timpului și poate a unor prioritizări eronate, am ajuns să facem o oarecare repartizare în ce privește afecțiunile medicale: unele sunt urgente, altele pot să aștepte. În realitate, nicio afecțiune nu poate să aștepte - și toate ar trebui să intre în categoria „urgent de rezolvat”.
Din această categorie fac parte și afecțiunile orale. Dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog în București, ne vorbește astăzi despre amânarea vizitelor la dentist - și de ce chiar și cele mai „inofensive” afecțiuni orale pot ascunde cauze grave.
De câte ori nu ai avut o aftă și ți-ai zis fix așa: „nu e nimic grav, e doar aftă!”, ca și cum ar fi vorba despre un coș care nu reprezintă niciun pericol. În realitate, treaba cu aftele bucale nu stă deloc așa. Știai că afta bucală se mai numește și candidoza orala? Nu mai sună ca o afecțiune la fel de prietenoasă, nu?
Candidoza bucală este de fapt o infecție care se dezvoltă necontrolat în cavitatea bucală. Acesta se afla pe pielea noastră, în cavitatea bucală și la nivelul tractului digestiv împreuna cu alte mii de microorganisme. Factorul declanșator ar fi stresul sau unele tratamente luate care afectează flora bacteriană și creează un dezechilibru la nivelul acesteia. - dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog
Candidoza bucala nu crează des complicații la persoanele sănătoase, dar în rândul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit pot provoca unele infecții ale gâtului iar la sugari afectează alimentația corespunzătoare deoarece aceștia refuză să mănânce. Infecția poate ajunge și la nivelul fluxului sangvin și se poate extinde spre organele corpului creand o nouă formă de candida sub numele de candidoză invazivă sau sistemică. Aceasta afecțiune poate provoca un șoc septic. - dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog
Din nefericire, cariile sunt cele mai comune afecțiuni orale și cu toții am avut cel puțin o carie de-a lungul vieții (dacă ai avut doar una, felicitări!). Însă, deși sunt comune și des întâlnite, cariile nu sunt nicidecum inofensive. O carie lăsată netratată foarte mult timp va conduce, în final, către pierderea dinților. Nu mai pare o afecțiune cu un tratament care poate fi amânat, nu?
Mergi la 6 luni la controlul stomatologic, pentru a te asigura că totul este în ordine. Dacă ai o carie, e bine să o repari cât de repede posibil. Altfel, pe măsură ce caria avansează, cresc proporțional:
„Dacă nu mă doare, nu trebuie să mă panichez”. Din păcate, trebuie să schimbăm acest mindset, pentru că nu face decât să ne pună în pericol. Într-adevăr, să ai un dintre - sau mai mulți - strâmbi, poziționați greșit, nu o să te doară.
Dar o să îți impună dificultăți de vorbire, de masticație, nu te vei putea spăla corect pe dinți și vor apărea cariile. Și, în final, confortul tău psihic e afectat. Așadar, chit că nu pare „ceva grav”, îți garantăm că merită să optezi pentru tratamentul cu aparat dentar invisalign pentru sănătatea dinților și a organismului tău.
Așadar, un lucru ne este cert: nu există afecțiuni inofensive și afecțiuni severe. Toate afecțiunile „inofensive” pot deveni, netratate, severe - de aceea trebuie să prevenim și să luăm în serios metodele de profilaxie dentară. Sănătatea dinților de astăzi ne influențează cu siguranță zâmbetul de mâine.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro