Guvernul a înaintat o sesizare de neconstituționalitate privind legea de înființare Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (nr. așa numitul DNA al pădurilor), lege promovată de USR și adoptată de Parlament la mijlocul lunii iunie.
Sesizarea a fost postată pe site-ul Senatului după ce CCR a cerut un punct de vedere până la 9 septembrie privind proiectul de lege. În ea, executivul invocă încălcarea mai multor prevederi din Constituție, printre care și lipsa precizării sursei de finanțare sau o lisă de claritate și previzibilitate în forma legii întocmite.
Decizia guvernului condus de Ludovic Orban de a sesiza Curtea Constituțională a atras nemulțumirea USR care a acuzat PNL că face un demers din care va beneficia „mafia lemnului".
„Demersul Executivului confirmă ceea ce parlamentarii USR au susținut pe parcursul dezbaterilor în cele două Camere: Guvernul Orban încearcă să blocheze înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Cine beneficiază? Mafia lemnului.
Dar mai confirmă și ipocrizia PNL. În Parlament, PNL s-a abținut la vot în Camera Deputaților, pentru ca, ulterior, la Senat, să voteze legea doar pentru a avea ce să atace Guvernul la CCR. Este inadmisibil jocul dublu pe care îl face PNL.
Privind în ansamblu, înțelegem mai bine acum înverșunarea cu care se încearcă în Parlament, de câteva săptămâni încoace, modificarea Codului Silvic astfel încât să fie încurajată corupția și hoția. Dar și cum s-a putut ca, în timpul stării de urgență, să fie un număr dublu de transporturi ilegale de lemn, confirmate prin apel la 112. Sau cum a ajuns șef la Romsilva un om ce consideră că furtul de lemne înseamnă „dezvoltarea economiei românești”, iar 90% dintre ONG-urile care trag semnale de alarmă „sunt anti-românești”.
Între timp, în fiecare an, din pădurile României dispar, fără acte, 20 de milioane de metri cubi de lemn", a transmis USR pe Facebook.
Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu a primit votul final în Senat pe 16 iunie, după ce proiectul a trecut anteior și de Camera Deputaților. Subiectul a fost discutat la înainte de vot de președintele Klaus Iohannis cu liderul USR, Dan Barna, ceea ce a dus la repoziționare a PNL, care a votat inițiativa în Senat. În Camera Deputaților, liberalii s-au abținut la vot, legea fiind susținută de USR PSD, ProRomânia, PMP și ALDE. UDMR a votat împotriva, susținând că DNA-ul pădurilor nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Proiectul a fost depus înaintea declarării stării de urgență, el fiind semnat de 42 de senatori și deputați de la USR, PNL, PSD, PMP și ProRomânia. Inițiativa legislativă aparține însă celor de la USR, ceilalți parlamentari doar semnând pentru susținerea ei.
„Organele de cercetare penală nu au cercetat nici o infracțiune de mediu în ultimii cinci ani. Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specială din domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Direcție ar trebui să funcționeze ca o structură în cadrul Parchetului General.
Inițiativa a primit un aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și din partea Guvernului.
Atribuțiile Direcției privind Infracțiunile de Mediu
Efectuarea urmăririi penale pentru infracțiuni prevăzute în competența direcției
Conducerea, supravegherea și controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziția procurorului de ofițerii și agenții de poliție judiciară care au primit avizul din partea procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
Sesizarea instanțelor judecătorești pentru luarea măsurilor prevăzute de lege pentru judecarea cauzelor, precum și exercitarea căilor de atac conform legii în cauzele privind infracțiunile date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
Participarea la ședințele de judecată în cauzele în care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu au sesizat instanțele de judecată
Conducerea, supravegherea și controlul activităților de ordin tehnic în cadrul urmăririi penale, efectuate de specialiști în domeniul informatic, domeniul silvic, al calității apei, al calității aerului, al calității solului, al gestionării deșeurilor, al emisiilor industriale, precum și în alte domenii care țin de protecția mediului, din dispoziția procurorilor direcției
Studierea cauzelor care generează săvârșirea infracțiunilor de mediu
Constituirea și actualizarea bazei de date vizând infracțiunile ce sunt date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
Solicitarea și acordarea asistenței judiciare internaționale în cauzele care privesc infracțiuni date în competența direcției prin prezenta lege
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este condusă de un procuror-șef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului General, el urmând să fie ajutat de doi procurori șefi adjuncți, precum și de doi consilieri.
Anual se va constitui un depozit în valoare de cel puțin 1.000.000 de lei pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante la dispoziția procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, iar modul său de gestionare și de utilizare se va stabili prin ordin al procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro