Agentia pentru Strategii Guvernamentale a realizat in perioada noiembrie - decembrie 2007 o cercetare sociologica reprezentativa la nivel national pentru populatia adulta a Romaniei, privind perceptia si evaluarea calitatii serviciilor publice din Romania, analiza gradului de transparenta a administratiei publice, precum si masura in care sunt cunoscute oportunitatile oferite cetatenilor si societatii civile de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si de Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica din Romania
Eroarea maxima tolerata este de ± 2,82 % la un nivel de incredere de 95%, iar volumul total al esantionului a fost de 1208 persoane. Institutul de sondare a opiniei publice care a gestionat culegerea datelor in teren a fost compania Totem Communication.
Din principalele date rezulta ca serviciul public accesat cel mai recent de catre respondenti in cursul anului 2007 apartine in proportie de 65,9% categoriei “taxe si impozite”. Aproximativ o treime din cetateni il acceseaza de cel putin cateva ori pe parcursul anului.
Din cercetare mai reiese faptul ca majoritatea respondentilor au apreciat ca functionarul public cu care au interactionat la cea mai recenta accesare a unui serviciu public a fost “amabil” (59,1%), iar 15,3% l-au consideat “atent”. 11,1% dintre respondenti au apreciat in mod negativ atitudinea functionarului, 6,7% apreciind ca acesta a fost “nepoliticos”, iar 4,6% ca acesta a fost “ironic”.
64,8% dintre respondenti au considerat ca functionarul public cu care au interactionat la cea mai recenta accesare a serviciilor publice a fost interesat de rezolvarea cererii pe care i-au adresat-o, in timp ce numai 10,5% considera ca acesta nu a fost interesat de acest lucru.
in ceea ce priveste programul de lucru cu publicul al institutiei publice accesate cel mai recent de catre respondenti, in anul 2007, acesta a fost considerat mai degraba accesibil de catre 70,7% dintre respondenti. Pentru o cincime din populatie insa (19,4%), programul a fost mai degraba incomod.
Studiul evidentiaza si faptul ca 54,9% dintre respondenti considera ca spatiul de primire de la ghiseu / birou a fost mai degraba confortabil, in timp ce aproximativ o treime dintre respondentii care au accesat servicii publice in 2007 (32,7%) estimeaza ca acesta a fost mai degraba inconfortabil.
Fiind chestionati cu privire la faptul daca s-au solicitat bani cetatenilor de catre functionarii publici, in afara taxelor oficiale, pentru rezolvarea unor solicitari sau pentru a grabi rezolvarea acestora, marea majoritate a respondentilor (66,2%) afirma ca nu le-au fost solicitati bani, in afara taxelor oficiale. Numai 2,5% dintre respondenti declara ca le-au fost solicitate astfel de sume de bani. Diferenta pana la 100% reprezinta non-raspunsuri.
Se observa ca majoritatea persoanelor care au formulat o opinie cu privire la modul in care a evoluat functionarea serviciilor publice in 2007 comparativ cu anii precedenti, apreciaza ca serviciile furnizate populatiei de catre institutiile publice au ramas la fel (33,2%) ori s-au imbunatatit 20,7%. Doar 4,7% dintre persoanele cuprinse in esantion au declarat ca serviciile publice au functionat mai rau decat in anii trecuti.
Studiul privind „Barometrul Serviciilor Publice” poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (www.publicinfo.ro), sectiunea „studii si cercetari”.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro