Guvernul înaintează un proiect de lege privind starea de alertă

mai 11, 2020

Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de guvern de luni, înaintarea către Parlament a unui proiect de lege care să reglementeze măsurile privind starea de alertă ce va intra în vigoare din 15 mai pentru a înlocui stare de urgență ce nu a mai fost prelungită de către președintele Iohannis.

Premierul a subliniat că va solicita Parlamentului să dezbată proiectul de lege în regim de urgență.

„Pe 15 mai se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a continua activitatea din ultimele trei luni.

Am ales soluția unui proiect de lege pentru decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate am decis să elaborăm un proiect de lege", a anunțat Ludovic Orban.

 

Într-o intervenție în cadrul ședinței de guvern, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a subliniat că „proiectul cuprinde o serie de măsuri ce pot fi luate pe durata stării de alertă, care să organizeze activitatea economic-socială și a instituțiilor statului, lăsând libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat".

Ministrul Justiției a subliniat că mare parte din măsuri sunt deja cunoscute fiind cele publicate din weekend de Ministerul Afacerilor Interne în dezbatere publică.

„Dispozițiile finale reglementează faptul că organizarea în detaliu revine ministerelor, IGSU și instituțiilor, prin hotărâri și ordine de ministru, dar strict în cadrul stabilit de lege", a arătat Cătălin Predoiu.

Premierul i-a mai solicitat lui Marcel Vela pentru modificările necesare în contextul în care Curtea Constituțională va dezbate miercuri prevederile privind starea de alertă.

„Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementării stării de alertă, să fim pregătiți pentru că termenul la CCR e pe 13 mai", a afirmat Ludovic Orban.

Un document al Ministerului de Interne, pus sâmbătă în dezbatere publică, prevede că zborurile și transportul feroviar pe rute internaționale rămân suspendate. Cu alte cuvinte, granițele rămân închise, în continuare fiind permise doar transporturile de asistență umanitară, cele care aduc materiale de protecție și materiale sanitare.

O noutate este permisiunea pentru curse charter neregulate, al căror regim nu este menționat, dar numai cu permisiunea autorităților.

Nu pot intra în țară - prin punctele de trecere a frontierei - cetățeni străini sau apatrizi, însă există câteva excepții, care reprezintă o relaxare față de situația din timpul stării de urgență.

Circulația în afara localităților este permisă pentru asistență medicală care nu poate fi amânată, activități recreativ-sportive individuale (ciclism, drumeții, alpinism, vânătoare, pescuit) - doar în grup de 3 persoane -, participare la evenimente de familie, cu număr limitat de persoane (16), pentru cumpărare, întreținere și obținere ITP pentru mașini.

În interiorul localităților se poate circula în frup de maximum trei persoane care nu fac parte din aceeași familie. Nu există nicio mențiune referitoare la menținerea sau nu a declarațiilor pe proprie răspundere.

Se deschid parcurile, dar nu și locurile de joacă.

Se redeschid muzeele și expozițiile, nu există precizări despre sălile de teatru și de concerte.

Mall-urile și restaurantele rămân închise și după 15 mai. În cazul centrelor comerciale este permisă însă activitatea desfășurată de operatorii economici care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

În cazul restaurantelor este permisă organizarea activităților de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in“, „room-service“, livrare la client, take-away.

Regimul amenzilor nu face obiectul propunerilor Ministerului de Interne lansate în dezbatere publică, însă sunt menținute metodele de coerciție pentru cei care nu respectă regimul carantinei și izolării. Aici este vorba despre fapte penale, care sunt pedepsite cu închisoarea sau cu amenzi care se ridică la nivelul a 4500 de euro, al căror regim a fost schimbat în timpul stării de urgență, prin modificarea Codurilor penale, asupra cărora CCR nu s-a propunțat că ar fi neconstituționale. 

Tot sâmbătă, și Ministerul Sănătății a înaintat mai multe propuneri privind relaxarea măsurilor după 15 mai. 

Copiii care trebuie să meargă la școală pentru a da examene vor fi în clase câte zece. Este vorba despre cei care dau admitere la liceu și cei care vor susține examenul de bacalaureat, iar sesiunile de pregătire care se țin la școală vor dura doar trei ore.

Internarea și consultul în spitale care nu sunt dedicate bolii Covid19. Trebuie spus că toți pacienții vor fi considerați ca potențial infectați cu coronavirus.

Transporturile în comun vor permite accesul doar cu purtarea măștilor de protecție

Saloanele de coafură și cosmetică se redeschid, însă accesul va fi permis cu mască și cu programare prealabilă și numai dacă temperatura clientului este sub 37 grade C. Personalul trebuie să poarte și măști, și mănuși, iar cele din urmă trebuie să se dezinfecteze după fiecare client. Se aeriesc încăperile la fiecare două ore.

Hotelurile se deschid, însă nu vor functiona într-o primă etapa restaurantele; barurile; cafenelele ș icofetariile din incinta hotelului. Servirea mesei se va face in regim room service, cu tacâmuri de unică folosință

La biserici este permis accesul unui grup restrâns de persoane în interiorul lăcașului de cult, însă nu în timpul slujbelor. Acestea se vor oficia în aer liber. Nu va fi permisă sărutarea icoanelor, împărtășania se face cu linguriță și pahar de unică folosință, iar binecuvântarea preotului se primește de la o distanță de 1 metru.

Citește și:

CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate

DOCUMENT. Granițele rămân închise și după 15 mai. În afara localităților se circulă în anumite condiții. Regimul amenzilor

Măsuri relaxare 15 mai. DOCUMENT cu prevederile pentru școli, mers la serviciu, la doctor, biserică și transport în comun

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro