În ședința de guvern de luni, programată să înceapă de la ora 12, executivul urmează să discute și proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, vineri, că lucrează la un proiect de lege care să reglementeze procedurile după decizia CCR prin care carantina a fost declarată neconstituțională deoarece a fost impusă prin ordin de ministru și nu prin proiect de lege.
„Lucrăm la un proiect legislativ, suntem în măsură să reglementăm articolele care sunt declarate neconstituționale. Izolarea trebuie să existe, internarea persoanelor cu simptomatologie trebuie să fie necesară. Avem focare care se nasc dincolo de cele pe care le știam vechi", a afirmat Nelu Tătaru, într-o conferință de presă la guvern.
Ministrul a subliniat că măsurile de izolare sunt cele care au dus la rezultatele care au existat până acum.
„În pofida a tot ce se discută, a tot ce se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Pentru cei care primesc această recomandare de izolare rămâne, dincolo de decizia CCR, acel articol de zădărnicire a bolii”, a atras atenția Tătaru.
Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională. Consecința acestei decizii, potrivit constituționaliștilor consultați de Europa liberă, este că, după publicarea ei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, va urma o perioadă în care persoanele nu vor mai putea fi obligate să intre în carantină sau izolare, fiind necesar acordul lor.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro