Guvernul aduce din nou cianura in Parlament

Guvernul nu a abandonat planul de distrugere a Rosiei Montane si vizeaza printr-o noua initiativa legislativa relansarea mineritului cu cianuri in Romania. Propunerea legislativa 304/2013 se compune dintr-un set de modificari ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care lucrarile operatorilor minieri privati sunt declarate de utilitate publica. Legea a primit avize pozitive, cu amendamente, de la comisiile consultate, urmand sa fie inscrisa pe ordinea de zi a plenului Senatului in orice moment. Pentru adoptarea acestei legi, Camera Deputatilor este forul decizional. Guvernantii incearca o noua varianta de favorizare prin amendamente a companiilor miniere, chiar daca au anuntat odata cu respingerea legii speciale intentia de a fabrica o noua lege-cadru.

Legea speciala pentru Rosia Montana propusa in august 2013 de Dan Sova si sustinuta de Victor Ponta a fost vehement criticata atat de zeci de mii de oameni in strada, cat si de nenumarati specialisti din tara si strainatate. La presiunea societatii civile legea a fost respinsa in Senat. Înainte de a fi respinsa si de Camera Deputatilor, Guvernul a produs un nou plan de avizare fortata si ostila a proiectelor cu cianuri in Romania. Astfel, au fost scoase din sertarele Parlamentului prevederi din legea speciala Rosia Montana si parti intregi din propuneri legslative esuate, si transformate in amendamente ce alcatuiesc o noua lege, chiar mai grava decat anterioarele.

Din lista amendamentelor nu lipseste nici reglementarea ce permite companiilor miniere detinatoare de licente de explorare sau exploatare sa exproprieze dupa bunul plac orice teren sau locuinta din zona vizata. Amendamentele aduse Legii Minelor prevad includerea in lista resurselor orice tip de minerale, inclusiv turba, piatra de constructii, roci ornamentale, ape minerale, namoluri sau ape de izvor. Gravele incalcari ale drepturilor omului, ale Constitutiei si ale statului de drept sunt aparent justificate prin declararea enuntiativa a proiectelor miniere de utilitate publica.

Aceste amendamente nu fac decat sa demonstreze ca actuala clasa politica propune pe banda rulanta companiei mai multe solutii de avizare, activitatea Parlamentului fiind subordonata intereselor industriei miniere. Aceste amendamente se vor dezbate in urmatoarea perioada aratand disperarea Guvernului ce preseaza Parlamentul sa lucreze pentru profitul companiilor straine de minerit, inclusiv de sarbatori. Mai mult, strategia de evitare a raspunderii guvernamentale pentru aprobarea proiectului Rosia Montana este continuata printr-o noua politica a amendamentelor. Dupa ce mii de oameni au cerut in strada demisia initiatorilor legii speciale de distrugere a Rosiei Montane, aceasta noua lege este initiativa unui singur secretar general al Guvernului.

“Autoritatile vorbesc mult, fac putine si uita repede. Se pare ca nu s-au lamurit in urma propunerii aberante de lege speciale pentru Rosia Montana ca romanii nu vor cianura. Sunt unii prin guvern, care si atunci cand respira, o fac doar in interesul companiei canadiene. Nici nu le trece prin cap sa respecte vointa propriilor cetateni de includere a Rosiei Montane in UNESCO sau sa interzica cianura in minerit asa cum a votat Parlamentul European. Ei ravnesc doar la avizarea acestui proiect extrem de distructiv si in jurul caruia roiesc foarte multe acuzatii de coruptie”, a declarat Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior.

“Aceste amendamente creaza un precedent legal la care grupuri oligarhice doar viseaza: declararea unei activitati economice profund distructive drept proiect de interes public deosebit. Guvernul confunda interesul public cu cel de partid, aruncand Romania in randul natiunilor complet subordonate grupurilor de interese”, a declarat Ştefania Simion, consilier juridic Alburnus Maior.