Guvernul acorda sprijin de pana la 40.000 lei noi pentru agricultori

Guvernul va acorda grupurilor de producători de legume şi fructe, în anul 2006, un sprijin total de un milion lei noi, pentru stimularea prezenţei pe piaţă a acestora. Suma maximă de care poate beneficia un grup de producători este de 40.000 lei noi.

Măsura vizează stimularea creării unor structuri comerciale proprii ale producătorilor, capabile să le apere şi să le reprezinte interesele şi în acelaşi timp să permită pătrunderea pe piaţă a produselor acestora.

Un grup de producători este o asociaţie benevolă de producători de legume şi/ sau fructe, care realizează producţie specifică şi o valorifică în comun. Legislaţia care permite recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători a fost adoptată în 2005, iar pasul următor este finanţarea acestora.

Banii se acordă prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi vor putea fi folosiţi pentru amenajarea şi chiria sediului grupului de producători, pentru plata chiriei spaţiilor de expunere a mărfurilor, pentru cumpărarea de utilaje frigorifice şi ambalaje. Două dintre condiţiile primirii sprijinului sunt: angajamentul scris al grupului de producători de a valorifica în comun produsele realizate pe o perioadă de cinci ani de zile şi promisiunea scrisă de a nu înstrăina, tot timp de cinci ani, eventualele mijloace fixe dobândite prin sprijinul acordat de stat.

Sprijinul se adresează organizaţiilor de producători nou-înfiinţate. Organizaţiile de producători recunoscute nu beneficiază de acest ajutor, întrucât condiţiile de recunoaştere prevăd existenţa dotărilor necesare pentru funcţionarea în cele mai bune condiţii a acestor forme de organizare.

Activitatea grupurilor de producători va asigura, pe lângă structurarea producţiei de legume şi fructe în corelare cu cerinţele pieţei, şi introducerea şi extinderea unor tehnologii de producţie moderne şi a unor practici comerciale care să contribuie la creşterea veniturilor producătorilor.