Guvernul a modificat procedura privind șomajul tehnic: Plăți directe prin AJOFM

martie 27, 2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, într-o conferință de presă susținută vineri, că a fost adoptată o simplificare a procedurii de acordare a șomajului tehnic, astfel încât plățile să se facă direct prin Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și pentru ca primele plăți să se poată face după 15 zile, în loc de 30.

„Fac precizarea, pentru clarificarea unor aspecte care au apărut în spațiul public, că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție Guvernul. Plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât în începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru perioada aferentă aprilie, anume 1 – 16 aprilie, așa cum sunt reglementate cele două perioade, cea din martie și din aprilie, de decretul domnului președinte”, a declarat Violeta Alexandru.

 

Ministrul Muncii a mai adăugat că „pentru alte categorii, pentru alți angajatori, pentru tot ce înseamnă angajator din mediul neguvernamental, prevederile privind șomajul tehnic li se aplică în totalitate, astfel încât încurajăm deopotrivă agenții economici, organizațiile neguvernamentale să își pregătească documentele și să le depună la AJOFM. Echipele AJOFM sunt, în acest moment, în prima linie, primesc întrebările dumneavoastră, respectiv sunt deja organizate să proceseze informațiile în cel mai scurt timp de la depunerea documentelor.

Pentru alți profesioniști, pentru alte categorii, pentru persoane fizice, pentru PFA, procedura pe care Guvernul a stabilit-o și a detaliat-o prin actul normativ adoptat aseară prevede ca pe baza aceleiași proceduri, și anume o declarație pe proprie răspundere, să se depună solicitări la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, urmând ca pe măsură ce aceste documente se primesc să se efectueze plățile în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe țară, pentru fiecare solicitare adresată”.

Violeta Alexandru a mai subliniat că, în actul normativ adoptat în ședința de guvern, a prevăzut includerea creșelor în dispozițiile privind asigurarea plății părinților care rămân acasă pentru îngrijirea copiilor pentru că creșele nu sunt încadrate juridic drept unități de învățământ.

Oficialul a precizat că măsura de suspendare a contractelor de muncă se califică pentru ajutor de stat pentru perioada în care este instaurată starea de urgență. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro