Șeful cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunțat că Guvernul a adoptat în ședința de vineri seara strategia de vaccinare anti-Covid-19, care va fi gratuită și voluntară.
„Este un act normativ care pregătește această campanie de vaccinare, extrem de importantă, singura soluție pentru a pune capăt acestei pandemii și sperăm ca vaccinul să fie pus la dispoziție cât mai curând. Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptate de Guvern, au fost stabilite grupurile prioritare. Principalelele categorii de personal care vor fi vaccinate împotriva SARS-Cov-2 sunt următoarele: personalul din domeniul sănătății, din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecțiilor cu SARS-Cov-2 și personalul din alte domenii cheie, esențiale pentru buna funcționare a societății”, a declarat, sâmbătă dimineața, Ionel Dancă.
Potrivit lui Ionel Dancă, aceste categorii principale vor fi cele care vor fi vaccinate în prima etapă, urmând ca odată epuizată această etapă, vaccinarea să fie disponibilă pentru toată populația în vederea asigurării imunității colective.
„Estimarea este că, în prezent, 70% din populație ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare, o campanie gratuită și voluntară. Succesul depinde de voința populației, de conformarea cetățenilor la această campanie”, a mai spus șeful cancelariei premierului.
Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.
Documentul stabilește viziunea, principiile și modul de acțiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului și are la bază atât analiza situației de la nivelul național și european a răspândirii SARS-CoV-2, cât și analiza situației cazurilor grave și respectiv a mortalității generate de COVID-19.
Strategia își propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenție COVID 19 la nivelul populației României , dar și crearea premiselor de operaționalizare a activitatii de vaccinare anti Covid 19 la nivel populațional, ca parte integranta a programului național de vaccinare.
„Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
Strategia stabilește întregul proces și lanț de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat recent că va convoca CSAT pentru a aproba strategia de vaccinare anti-COVID, după o ședință cu ministrul Apărării Naţionale Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela şi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID-19, considerată o problemă de securitate naţională.
Reuniunea CSAT urmează să aibă loc pe 3 decembrie, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro