Guvernele ar trebui sa auda protestul la nivel mondial impotriva coruptiei

decembrie 5, 2012

Intensificarea protestelor impotriva guvernelor corupte a fortat mai multi lideri sa-si paraseasca functiile in cursul anului trecut, dar cand lucrurile s-au linistit, a devenit evident faptul ca fenomenul de luare de mita, abuzul de putere si tranzactiile secrete sunt din ce in ce mai frecvente in multe tari. Indicele de Perceptie al Coruptiei 2012 al Transparency International arata ca fenomenul coruptiei continua sa devasteze societati din intreaga lume.

Doua treimi din cele 176 de tari clasificate conform indicelui in 2012 au obtinut un scor mai mic de 50 de puncte, pe o scara de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate), ceea ce arata faptul ca institutiile publice trebuie sa fie mai transparente si oficialii mai responsabili.

“Guvernele trebuie sa integreze actiuni anti-coruptie in toate procesele publice de luare a deciziilor. Prioritatile includ norme mai bune privind activitatea de lobby si a finantarii politice, transparentizarea cheltuielilor si contractelor publice si responsabilizarea organismelor publice in fata populatiei\", a declarat Huguette Labelle, presedintele Transparency International.

“Dupa un an in care accentul a fost pus pe problemele de coruptie, ne asteptam ca guvernele sa adopte o pozitie mai dura impotriva abuzului de putere. Rezultatele Indicelui de Perceptie al Coruptiei 2012 demonstreaza ca societatile continua sa plateasca costul ridicat al coruptiei\", a declarat Labelle.

Multe dintre tarile in care cetatenii si-au provocat liderii pentru a opri coruptia – atat din Orientul Mijlociu, cat si din Asia si Europa – si-au vazut pozitiile stagnand sau agravandu-se in indice.

Indicele de Perceptie al Coruptiei 2012: Rezultatele

In Indicele de Perceptie al Coruptiei 2012 Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda, se afla la egalitate pe primul loc, cu scoruri de 90, ajutate de accesul puternic la sistemele de informatii si de normele care reglementeaza comportamentul persoanelor aflate in functii publice.

Afganistan, Coreea de Nord si Somali se agata din nou de treapta de jos a indicelui. In aceste tari lipsa de leadership responsabil si de institutii publice eficiente subliniaza necesitatea de a lua o pozitie mult mai puternica impotriva coruptiei.

Ţarile ce au un scor mic in Indicele de Perceptie a Coruptiei 2012 includ, de asemenea, tarile din zona euro, cele mai afectate de criza financiara si economica. Transparency International a avertizat in mod constant Europa sa caute o cale de a diminua riscurile de coruptie in sectorul public pentru a face fata crizei financiare, solicitand eforturi consolidate pentru a asigura institutiile publice impotriva coruptiei.

“Coruptia este problema cea mai discutata din lume\", a declarat Cobus de Swardt, directorul executiv al Transparency International. “Marile economii mondiale ar trebui sa conduca prin puterea exemplului, asigurandu-se ca institutiile lor sunt pe deplin transparente, iar liderii lor sunt trasi la raspundere. Acest lucru este crucial, deoarece institutiile lor joaca un rol important in prevenirea raspandirii coruptiei la nivel global\", a declarat de Swardt.

Referinta

In acest an Transparency International a actualizat metodologia pentru Indicele de Perceptie al Coruptiei 2012. Pentru a reflecta acest lucru, Indicele de Perceptie al Coruptiei este prezentat pe o scara de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro