GRUPUL ROMPETROL - Peste un miliard USD in contul obligatiunilor emise de Rafinaria Petromidia si peste 4,7 miliarde USD contributie la bugetul de stat, de la privatizare pana in prezent

noiembrie 13, 2008

Nivelul total al sumelor platite de Grupul Rompetrol in contul obligatiunilor convertibile emise de RRC in 2003 in favoarea Ministerului de Finante din Romania va atinge in 2010 peste 1 miliard USD, in contul unei datorii istorice, care desi a fost de 110 milioane USD in caietul de sarcini, s-a dovedit a fi de peste 285 milioane USD in realitate.

Caietul de sarcini aferent contractului de privatizare a rafinariei Petromidia, incheiat in 2001 intre FPS (Fondul Proprietatii de Stat) si Grupul Rompetrol, prevedea preluarea unei datorii totale de 110 milioane USD, dar in realitate compania avea datorii totale de 285,4 milioane USD, reprezentand datorii facute de stat si transferate cumparatorului.

Intre anii 2001 si 2003, aceste sume acumulate anterior de stat, au crescut de peste 2.5 ori, la 725 milioane USD (571 milioane Euro), din cauza adaugarii dobanzilor si penalitatilor.

Cu toate acestea, Grupul Rompetrol a acceptat solutia propusa in acel moment, suma de 725 milioane USD (principalul) fiind convertita in obligatiuni. Emisiunea de obligatiuni a fost legiferata in 2003, aprobata de Parlament si ulterior promulgata de Presedintele Traian Basescu in 2005. De asemenea, Consiliul Concurentei si Departamentul pentru Concurenta de la Bruxelles au validat aceasta operatiune, confirmand ca nu a reprezentat ajutor de stat.

Valoarea totala a dobanzilor virate de Grup catre bugetul de stat din 2004 pana in prezent se ridica la 203 milioane USD, iar pana in 2010 se estimeaza ca se vor mai plati aproximativ 100 milioane USD. Tot in 2010, principalul, in valoare de 725 milioane USD, va ajunge la scadenta.

(Dobanda anuala aferenta obligatiunilor este stabilita in functie de evolutia anuala a indicatorului EURIBOR, Euro Interbank Offered Rate, plus 1,5%.)

Prin aceasta masura economica, transparenta si evidenta, nu numai ca au fost salvate peste 3600 de locuri de munca la acea data pe platforma Petromidia, dar Grupul Rompetrol a ajuns sa opereze pe 12 piete, avand peste 8000 de angajati si fiind unul dintre cei mai importanti contribuabili la bugetul de stat.

"Rafinaria Petromidia (Rompetrol Rafinare Constanta) a devenit de la privatizarea sa in 2001 si pana in prezent o poveste de succes, dupa 3 incercari esuate de privatizare. In aceeasi perioada, compania a inregistrat atat o crestere a cantitatilor de materie prima procesata, de la 1,15 milioane tone de materie prima in 2000, inainte de preluare, la peste 4,1 milioane tone estimat pentru acest an, cat si a cifrei de afaceri, de la 312 milioane USD in 2000 la peste 3,3 miliarde de USD, nivel inregistrat anul trecut. In momentul preluarii, rafinaria era intre primii 10 agenti economici propusi pentru lichidare. Mai mult, prin investitiile realizate (aproximativ 350 milioane USD pana in 2007) aceasta a devenit un simbol al performantei sectorului de profil din Romania" declara Dinu Patriciu, director general al Grupului Rompetrol.

Am tinut sa repetam aceste cifre, datorita faptului ca in campania electorala in desfasurare, exista tendinta de a se face interpretari, fara legatura cu realitatea, despre singura rezolvare viabila, prin metode de piata, a datoriilor acumulate de stat inaintea privatizarii unui agent economic major.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro