Grigorescu și Tonitza la 80 de km de Constanța

Puțini ați auzit probabil de Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă”. Aflat la 80 de km de    Constanța, în localitatea Topalu acest muzeu este cel mai important muzeu satesc de artă    din România. De ce spun asta? Într-o casă bătrânească cu 7 camere se află o colecție  impresionantă d 228 de picturi și sculpturi ce nu pot fi văzute în alt muzeu din țară. Toate  stau sub semnătura unor mari pictori români precum Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian,  Gheorghe Petrașcu și Nicolae Grigorescu.

Din pricina spațiului limitat abia poți savura splendoarea unei picturi, ele fiind practic lipite  una de cealaltă. Pânzele au fost donate în anul 1961, de către Gheorghe Vintilă satului natal,  clădirea în care sunt expuse fiind cea a părinților săi, învățători la școala din localitate.

Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 9:00-17:00, la ieșire vizitatorii având posibilitatea de a cumpăra cărți și albume referitoare la istoria muzeului, a familei Vintilă, a comunei Topalu, dar și mici ghiduri despre arta modernă și contemporană expusă la muzeu. Fotografiatul este permis doar atunci când se plătește o taxă simbolică, pe lângă prețul biletului. La plecare vizitatorii pot lăsa impresii și păreri în caietul aflat la ieșirea din incinta muzeului.

Dacă îmi este permis un sfat, atunci nu ratați superbul muzeu de artă de la Topalu! Nu veti regreta!