Grecia sprijină aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007

Grecia sprijină aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, a declarat premierul elen Kostas Karamanlis, la finalul întrevederii avute astăzi cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

“Noi vom continua să susţinem integrarea României în UE şi vom pune la dispoziţie toate cunoştinţele noastre pentru ca România să intre în Uniune Europeană potrivit calendarului stabilit”, a declarat premierul Karamanlis.

El a subliniat faptul că doreşte ca ţara sa să fie una dintre primele care vor ratifica Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.

Karamanlis l-a informat pe premierul român în legătură cu iniţiativele pe care Grecia le va avea în domeniul politicii externe şi în special la nivel regional, pentru a asigura dezvoltarea zonei Balcanilor.

Integrarea europeană a fost principalul subiect pe agenda discuţiilor cu premierul Karamanlis, a subliniat, în declaraţia sa, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. „Nu a trebuit să insist mult pentru a obţine sprijinul premierului grec pentru integrarea României în Uniunea Europeană”, a declarat el. Şeful Executivului a arătat că ambele ţări sunt interesate de stabilirea unor poziţii comune, care să permită rezolvarea problemelor europene.„ Ne interesează să ne putem concerta poziţiile pentru rezolvarea unor de probleme de interes european, să ne coordonăm poziţiile în ceea ce înseamnă politica regională, pentru că sunt subiecte de interes care reprezintă preocupări majore atât pentru Grecia, cât şi pentru românia. Şi aici mă refer la tema Kosovo, mă refer la problema Moldovei şi în special a Transnistriei” a declarat premierul Tăriceanu.

Un alt subiect abrodat în cadrul întrevederii a fost colaborarea economică bilaterală. Primul-Ministru Tăriceanu a arătat, că în prezent, schimburile comerciale bilaterale au depăşit 800 mil USD şi, în perspectivă, ele vor putea ajunge la un millon dolari. “Sunt în România foarte multe societăţi greceşti. Acest lucru ne ajută foarte mult, pentru că de această cooperare profită ambele ţări şi este lucrul pe care ni-l dorim cel mai mult. Pentru că în final ceea ce urmărim este ca popoarele noastre să fie cele care beneficiază de pe urma acestei colaborări”, a spus Tăriceanu. Grecia este în prezent unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai României, investiţiile elene în depăşind 12 milioane de euro, a adăugat Karamanlis.

Cei doi premieri au convenit că relaţiile bilaterale trebuie intensificate. “Relaţia noastră este una excelentă din punct de vedere politic, este una excelentă din punct de vedere economic, nu există probleme în dispută pe agenda celor 2 ţări. Ne propunem ca relaţia dintre România şi Grecia, în toate planurile de cooperare – politică, economică culturală-, să devină un reper pentru cooperarea în această regiune. Această colaborare ne va permite să avem o o contribuţie la creşterea securităţii şi stabilităţii în zona de sud est a Europei”, a declarat Tăriceanu. El a afirmat că a adresat premierului grec invitaţia de a vizita românia.

Întrevederea dintre cei doi premieri a fost urmată de un dejun de lucru în plenul celor două delegaţii.