Grecia isi incheie al cincilea an consecutiv de recesiune si intra in al saselea. Ce masuri de austeritate pregateste pentru anul 2013?

ianuarie 3, 2013

Hidra recesiunii economice bantuie pamanturile elene de 5 ani incheiati, fara ca vreun Perseu salvator sa reuseasca pana acum sa ii reteze capetele. Lupta se poarta incet, cu sacrificii uriase, pe care grecului de rand ii este greu sa le suporte. Din pacate, nu este o tragedie pusa in scena, ci una care are loc in viata de zi cu zi. De 5 ani de zile, Grecia este ingropata intr-o recesiune cumplita, din care nu a gasit calea de iesire. Anul 2013 este al saselea an de recesiune, in conditiile in care deja peste un sfert din populatie este somera, sufocata de un munte de datorii si cu povara unui deficit bugetar mult prea mare. Estimarile pentru noul an indica o contractie a economiei elene cu 4,5% , cresterea datoriei publice la 189% din PIB si un somaj de peste 25%.

Supravietuirea Greciei vine doar din imprumuturile acordate de statele din zona euro si de Fondul Monetar International. Iar ajutorul continua sa fie acordat dintr-un rationament foarte simplu: zona euro este ca un lant cu 17 zale – daca o za se rupe, intregul lant este distrus. Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aruncat de doua ori colacul de salvare Greciei. Prima data in mai 2010, cu un imprumut de 110 miliarde euro, iar a doua oara in februarie 2012, cu un imprumut de 130 miliarde euro.

Dar solidaritatea nu este un drum cu sens unic. Guvernul elen a amanat in repetate randuri implementarea masurilor de austeritate ce aveau sa aduca in Grecia eficienta din tarile europene, precum reducerea numarului de angajati in sectorul public sau taierea unor sporuri nejustificate. Însa in momentul de fata acest lucru nu mai este posibil. Constransa de conditiile impuse de Troica creditorilor internationali – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International – Grecia trebuie sa recurga la noi masuri de austeritate, de aceasta data mai convingatoare si mai eficiente.

Grecia – austeritate in valoare de 13,5 miliarde euro in urmatorii doi ani

Masurile cuprinse in pachetul de austeritate ce vizeaza urmatorii doi ani sunt usturatoare pentru greci: ii asteapta taieri de pensii de la 5% pana la 15%, o noua crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 ani, dupa ce numai anul anterior a fost majorata de la 61 la 65 ani, reducerea numarului de angajati din sectorul public cu nu mai putin de 10.000 persoane, reducerea cu o treime a unor salarii din sectorul public (inclusiv ale judecatorilor) concomitent cu eliminarea tuturor bonusurilor, reducerea cu 35% a salariilor din companiile de stat. În acelasi timp, preavizul de concediere este redus, numarul de salarii compensatorii pe care il pot primi salariatii cu vechime mai mare de 16 ani este limitat, iar angajatorii au dreptul sa ceara angajatilor sa lucreze mai multe ore pe zi.

Toate aceste masuri sunt aditionale celor stabilite cu creditorii internationali in luna februarie 2012, cand FMI a cerut scaderea datoriei publice la 120% din PIB pana in anul 2020. Pentru atingerea aceastei tinte, guvernul elen si-a asumat cateva masuri de austeritate drastice, precum:

• Reducerea cheltuielilor de functionare ale guvernului cu 200 milioane euro;
• Reducerea salariilor din sectorul public cu 15%;
• Reducerea pensiilor suplimentare cu valori cuprinse intre 10% si 20%;
• Neacordarea de alocatii familiilor cu venituri anuale de peste 45.000 euro, decat daca au mai mult de 5 copii;
• Reducerea investitiilor publice interne cu 400 milioane euro;
• Introducerea unei reguli de angajare in companiile de stat: un angajat la 10 plecati;
• Reducerea salariilor politicienilor la nivel local cu 10%;
• Reducerea salariului minim cu 22%;
• Eliminarea scutirii de la plata taxelor pentru numeroase categorii sociale;
• Cresterea taxelor pe iahturi, masini, piscine si proprietati;
• Privatizarea partiala sau completa a numeroase companii de stat (in valoare de 10 miliarde euro);
• Reducerea cheltuielilor cu sanatatea cu peste 1 miliard euro;
• Taierea cheltuielilor cu apararea cu 300 milioane euro;
• Reducerea numarului de angajati din sectorul public cu 150.000.

Economistii nu dau Greciei nicio sansa de iesire din recesiune pana in anul 2015. Guvernul elen face acum ceea ce guvernul roman a facut in urma cu doi ani: restabileste ordinea macroeconomica. În oglinda elena ne-am fi privit si noi astazi daca nu am fi implementat masurile de austeritate din ultimii ani. Daca Romania ar fi intarziat aceste masuri, guvernul Ponta nu ar mai fi avut ce guverna acum, nu ar mai fi avut cum sa dea inapoi salarii, ci ar fi trebuit sa taie de peste tot, asa cum se intampla in Grecia.

Situatia Greciei de astazi este un nou apel la responsabilitate: sa nu lasam mostenire copiilor nostri problemele. Sa luam decizii privind in viitor. Sa avem curajul sa luptam pentru o Romanie cu un standard de viata european construit cinstit prin munca, eficienta, productivitate si valorificarea talentului, nu prin umflarea sacului cu imprumuturi si datorii. Romanii asteapta ca cei pe care i-au ales sa actioneze. Romanii ne asteapta sa actionam.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro