Gradinite private sau gradinite de stat?

septembrie 24, 2015

Apropierea de unitatea prescolara, proximitatea, pregatirea profesionala a cadrelor didactice, conditiile de igiena si activitatile extrascolare continua sa fie cele mai importante criterii de selectie pe care se bazeaza parintii atunci când aleg o gradinita la care sa-si inscrie copiii. Iar daca acestia inca se mai gândesc, in Bacau oferta gradinitelor private este bogata, iar locuri mai sunt. La stat, in schimb, nu se mai fac modificari, decât acolo unde e cazul si situatia o impune.

Daca in ani trecuti se vorbea de locuri prea putine in gradinitele de stat din municipiul Bacau si de prescolari care nu puteau fi inscrisi, anul acesta toate solicitarile au fost onorate. In acest an scolar sunt inscrisi peste 4.450 de prescolari, in cele 38 de unitati de invatamânt prescolar de stat. Numarul lor a scazut insa anul acesta, iar pentru anii viitori analizele arata ca trendul descendent se va mentine.

„Noi avem in structura doua gradinite – 18 si 26 – si in jur de 210 de prescolari inscrisi. Am onorat toate cererile.”
prof. Doinita Sirbu, director al Scolii „Al.I.Cuza”

„Nu am refuzat pe nimeni, am aprobat toate cererile. Am facut inscrieri doar la grupele mici. Restul sunt tot copiii care au invatat aici. Noi avem in structura o singura gradinita, cu sase grupe, si un total de 160 de prescolari. Chiar am mai avut, la inceput de an scolar, cinci locuri libere, dar s-au ocupat si acestea.”
prof. Mariana Umbrarescu, director al Scolii „Nicolae Iorga”

„Demografic, populatia scolara, dar si cea prescolara, evident, este in scadere. De la noi, de exemplu, din Gradinita «Lizuca», singura din structura noastra, au plecat patru grupe mari spre invatamântul primar, dar am inscris, la grupa mica, doar pe trei grupe. Toate solicitarile care au venit s-au rezolvat. Mai sunt cereri pentru cei care s-au mutat intre timp in zona, dar foarte putine, 3 – 4, pentru care am solicitat suplimentari de locuri. Oricum, in acest an, seria nou intrata a fost mult mai mica, ca numar, fata de cea de anul trecut.”
prof. Florentina Vieru, director al Scolii „Ion Creanga”

Criteriile care stau la baza alegerii unei gradinite tin de resursele materiale ale parintilor si de increderea in programul educational oferit de institutia de invatamânt. Familiile cu posibilitati materiale iau in calcul inca de la inceput frecventarea unei gradinite particulare. „Eu am copilul la privat. A fost un an si la stat, dar l-am mutat. Inca mai depindea de pampers, a fost la un moment dat nevoie sa urmeze si un tratament medical, si nu am fost multumita de serviciile de la stat. Asa ca am ales gradinita privata, chiar daca dau un ban in plus”, ne-a spus Florina Cernat, mama unei fetite de cinci ani. La ambele tipuri de gradinite programa didactica este aceeasi, cea elaborata de Ministerul Educatiei, ambele tipuri de gradinite având posibilitatea organizarii de ore optionale pentru copiii parintilor interesati, acestea facând insa obiectul unei taxe separate (in jur de 15 – 20 lei/ disciplina/ copil).

Avantaje si dezvantaje

Fiecare gradinita, de stat sau privata, are avantajele si dezavantajele ei. La gradinita de stat ca avantaje pot fi: experienta educatoarelor, toate unitatile sunt acreditate de Ministerul Educatiei, circuite functionale, sali de clasa spatioase, vestiare, bai separate pentru copii si personal, sali diferite pentru masa, somn si desfasurarea activitatilor zilnice, loc de joaca in aer liber (altfel nu sunt acreditate), pret mic (se plateste doar masa, la program prelungit, in jur de 10 lei/zi), asistenta medicala permanenta. Sunt insa si inconveniente: mai multi copii pe grupa, materii optionale limitate, se apeleaza la strângerea unui fond lunar necesar achizitionarii rechizitelor si consumabilelor, nu sunt acceptati copii cu vârsta mai mica de 3 ani, iar procesul de inscriere este greoi, câteodata fiind nevoie ca parintii sa se interezese si cu un an inainte despre inscrierea copilului intr-o gradinita de stat.

La privat, in schimb, o gradinita poate lucra cu un numar mai mic de copii (12, maxim 15 pe grupa, iar atentia pe copil este mult mai concentrata), educatoare sunt in general tinere, vorbitoare de limbi straine, cu metode actuale de predare. In plus, mobilierul si materiale educationale sunt noi (incluse in taxa de scolarizare), numarul de optionale este mai mare si din toate categoriile: calculator, pictura, origami, dans, canto, programe de dezvoltare personala. In plus, in cele mai multe astfel de unitati exista si posibilitatea urmaririi copilului prin intermediul camerelor video amplasate in fiecare sala de clasa. Mai mult, la solicitarile parintilor, programul de lucru poate fi prelungit, inclusiv pe perioada când in gradinitele de stat este vacanta. Ceea ce atrage insa cel mai mult este faptul ca intr-o gradinita particulara pot fi inscrisi si copii de 2 ani, in cea mai mica dintre grupe. Dezavantaje: taxele lunare si spatiul exterior limitat. Optiunea de alegere ramâne insa la latitudinea ficarui parinte.

Ultimele gradinite de stat s-au construit in anul 2000

Bacaul are 38 de gradinite de stat, iar ultimele doua au fost construite in urma cu 15 ani. In unele dintre ele s-a depasit normativul (de 20 de copii / grupa), iar raspunderea cade strict pe directorul de gradinita si pe educatorul de la clasa.

Gradinitele particulare mai au locuri libere

La Inspectoratul Scolar sunt acreditate, in Bacau, doar 3 gradinite private, insa, ca firme particulare, mai functioneaza alte 5. Toate mai au locuri libere si inca mai fac inscrieri.

sursa: desteptarea.ro

» Preluat de pe LivePr.ro
- Gradinite private sau gradinite de stat?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro