Google, cel mai mare motor de cautare pe internet, este din anumite puncte de vedere un pericol care ar trebui oprit. Aceasta idee reiese dintr-un studiu realizat de Universitatea Graz din Austria.
O echipa de cercetatori, coordonata de Prof. Hermann Maurer, sef de catedra la Institute for Information Systems and Computer Media de la Graz University, sustine ca Google se transforma intr-un fel de “Big Brother” din romanul “1984” al lui George Orwell, creand un monopol inacceptabil in multe arii de pe internet.
Conform acestei cercetari, in jur de 61 de miliarde de cercetari pe internet au loc in fiecare luna. In SUA, in medie, 57% din aceste cercetari sunt conduse de Google, si 95% dintre utilizatorii de internet folosesc Google cel putin uneori.
Este periculos ca o singura entitate, asa cum este Google, este dominanta ca si motor de cautare, sunt de parere Maurer si coautorii studiului, iar faptul ca Google opereaza si multe alte servicii, aliindu-se cu alti “jucatori”, pentru a conspira, este inacceptabil.
“Google invadeaza intimitatea in mod masiv” spune studiul iar compania stie mai multe decat orice alta organizatie despre oameni si companii, nefiind limitat de legi de protectie nationale.”
Astfel, motorul de cautare ar putea, in mod ipotetic, sa se transforme in cea mai mare agentie de detectivi, a avertizat echipa de cercetatori austrieci, folosind datele pe care le colecteaza de la utilizatori prin intermediul aplicatiilor acestora. Chiar daca Google nu face asta acum, ar putea sa o faca in viitor, in interesul posesorilor de actiuni.
Studiul argumenteaza faptul ca Google influenteaza economia prin modul in care publicitatea si documentele sunt categorisite. “Cu cat o companie plateste mai mult, cu atat mai des reclama va fi postata.” Studiul crede ca influenta poate fi crescuta si prin modul in care afiseaza rezultatele din cautari.
Pericolul unei realitati “google-izate” este destul de aproape: “Google a devenit interfata principala a realitatii noastre” au spus autorii studiului.
Cea mai mare parte a materialului scris in zilele noastre, este bazat pe Google si Wikipedia-iar daca acestea nu reflecta realitatea, este foarte posibil ca aceasta sa sufere o distorsiune, spun cercetatorii amintind si de contributiile biasate incluse in Wikipedia.
Mai mult decat atat, se pare ca exista o cooperare intre Google si Wikipedia deoarece aceasta din urma apare mult mai in fata in cautari decat in alte motoare de cautare.
Sursa: www.bignewsnetwork.com
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro