Google comemorează 296 de ani de la naşterea Mariei Gaetana Agnesi

Maria Gaetana Agnesi, născută pe 16 mai 1718, este considerată prima femeie din vest care a fost recunoscută ca matematician, într-o perioadă când majoritatea europenilor nu vedeau importanţa educaţiei pentru femei.

Crescută într-o familie milaneză bogată, a devenit interesată de matematică la o vârstă fragedă. La vremea respectivă a ţinut un discurs de o oră în latină către cei mai distinşi intelectuali ai timpului, despre dreptul femeilor de a fi educate. Până la vârsta de 11 ani, vorbea şapte limbi fluent, printre care greacă, franceză şi ebraică.

După moartea mamei sale, Agnesi, cea mai în vârstă dintre 21 de fraţi, a preluat îndatoririle casei şi a fost responsabilă de educarea fraţilor şi surorilor ei. Deasemenea, este recunoscută pentru ca a scris prima carte care abordează în acelaşi timp metode de calcul diferenţial şi integral.

După moartea tatalui ei, a pierdut tot interesul faţă de munca ei ştiinţifică, devotându-şi restul vieţii studiind teologia şi fiind responsabilă de un azil de săraci şi infirmi. A decedat în acest azil la data de 9 ianuarie 1799, după ce a donat toată averea către fundaţii caritabile.