Germania și Franța vor propune Uniunii Europene sancțiuni țintite asupra unor cetățeni ruși considerați responsabili de otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi, după ce Organizația pentru interzicerea armelor chimice a confirmat că o neurotoxină interzisă a fost folosită.
„Nicio explicație credibilă nu a fost oferită de către Rusia până acum. În acest context, considerăm că nu există nicio explicație plauzibilă pentru otrăvirea lui Navalnîi în afara de implicarea și responsabilitatea Rusiei", se arată într-o declarație comună semnată de miniștrii de Externe din Franța și Germania.
Jean-Yves Le Drian și Heiko Maas au adăugat că vor face în scurt timp propuneri partenerilor europeni pentru sancțiuni țintite.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Russia, Maria Zaharova, a descris declarația comună drept „neacceptabilă în conținut și ton" și a acuzat cele două state de „amenințări și tentative de șantaj".
Anunțul vine după ce miercuri Organizația pentru interzicerea armelor chimice a confirmat că în urma probelor analizate s-au găsit „caracteristici structurale similare cu substanțele chimice toxice aparținând” grupului Novicioc.
Concluziile confirmă rezultatele deja primite după analize independente efectuate de laboratoare din Germania, Franța și Suedia.
Cei doi miniștri de Externe au arătat că propuneri de sancțiuni vor „ținti indivizi considerați responsabili pentru această crimă și pentru încălcarea normelor internaționale, pe baza funcțiilor oficiale, precum și o entitate implicată în program Novicioc".
Reuters a citat doi diplomați care spun că oficiali din serviciul de inteligență a armatei ruse (GRU) vor fi vizați.
Ministrul de Externe britanic Dominic Raab a transmis că țara sa este alături de Franța și Germania și va lucra pentru a securiza sancțiuni împotriva „oficialilor ruși și altor persoane care sunt considerate responsabile pentru crimă, cât și față de cei considerați responsabili de dezvoltarea programului Novicioc".
La începutul zilei de miercuri, ministrul german Heiko Maas a transmis Parlamentului că fără o explicație din partea Rusiei privind otrăvirea „sancțiuni țintite și proporționale împotriva celor resposanbili nu pot fi evitate".
În același timp, Alexei Navalnîi a sugerat într-un interviu pentru presa germană că Uniunea Europeană trebuie să sancționeze oligarhii ruși din cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin.
El a spus că sancțiunile ar trebui să se extindă și pentru oficiali ruși precum Valeri Gherghiev, dirijor principal al Filarmonicii din Munchen, care l-a sprijinit pe Vladimir Putin la ultimele alegeri.
Opozantul rus l-a indicat și pe fostul cancelar Gerhard Schroeder care face lobby pentru firme din industria energetică rusă, afirmând că este „foarte dezamăgit" să audă că Schroeder spune că nu există „nicio dovadă" privind otrăvirea sa și tot ce aude sunt „speculații".
Opozantul Alexei Navalnîi se reface în Germania unde a fost adus în comă indusă la două zile după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla într-un avion cu care trebuia să ajungă la Moscova. El a indicat direct Kremlinul drept responsabil pentru otrăvirea sa.
Rusia a negat mereu orice implicare și a rezistat presiunilor internaționale de a deschide o anchetă penală.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro