Germania confirmă că SUA vizează reducerea trupelor în ciuda îngrijorărilor privind Rusia

iunie 11, 2020

Guvernul german afirmă că a primit o notificare formală privind retragerea parțială a trupelor americane staționate în țară, o mișcare ce îngrijorează pe mulți că trimite un mesaj greșit Rusiei și afectează securitatea NATO.

Anunțul din 10 iunie vine după numeroase relatări ale presei care arătau că președintele american Donald Trump a ordonat retragerea a până la 15.000 din cei aproximativ 34.500 de soldați americani staționați în Germania.

Și Casa Albă și NATO au refuzat să comenteze pe marginea relatărilor.

„Guvernul federal a fost informat că sunt considerente în administrația americană privind reducerea trupelor prezenței forțelor armate americane în Germania", a afirmat Ulrike Demmer, purtătoarea de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

„Din ce știm, nu există o decizie finală" a adăugat ea.

Unii aleși americani au avertizat că dacă este implementat, planul ar afecta securitatea națională a Statelor Unite și ar întări poziția Rusiei în Europa.

Wall Street Journal a scris săptămâna trecută că Donald Trump plănuiește să meargă mai departe cu retragerea a până la 9.500 de personal american, în timp ce revista germană Der Spiegel punea trupelor retrase până la finalul anului între 5.000 și 15.000. 

La începutul săptămânii, ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, care este și liderului CDU (formațiunea cancelarului Angela Merkel), a sugerat că dacă Statele Unite merg mai departe cu acest plan va afecta mai mult NATO ca unitate decât securitatea proprie a Germaniei.

„Nu vreau să speculez pe ceva pentru care nu am nicio confirmare", a spus ea în timpul unei conferințe de presă din 8 iunie. „Fapt este că prezența trupelor americane în Germania servește întregii securității a alianței NATO - deci și securitatea Americii. Aceasta este baza pe care lucrăm împreună".

Germania găzduiește mai multe trupe americane decât oricare altă țară din Europa.

Dar relațiile bilaterale dintre cele două au devenit mai încordate sub conducerea lui Donald Trump care a criticat în mod repetat Germania și alte state europene pentru neîndeplinirea angajamentului de a investi 2% din PIB pentru apărare.

Berlinul a promis că va crește cheltuielile cu armata, dar nu va îndeplini cerința NATO până cel devreme 2030.

În scrisoare deschisa dată 9 iunie, 22 de republicani din cadrul Comitetului pentru Serviciile Armate din Camera Reprezentaților au afirmat că sunt „foarte îngrijorați relatările că Administrația ia în considerare o reducere semnificativă a trupelor americane care sunt desfășurate în Europa precum și o limită a numărului total de trupe care pot fi prezente acolo într-un moment".

„Asemenea demersuri vor afecta semnificativ securitatea națională a Statelor Unite și va întări în același timp poziția Rusiei în detrimentul nostru", au scris aleșii, adăugând că „în Europa, amenințările reprezentate de Rusia nu s-au redus, și considerăm că un semn de slăbire a angajamentului Statelor Unite față de NATO va înconjura continuarea agresiunii ruse și oportunismul".

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro