Alegerile parlamentare din Georgia au adus un conflict deschis între partidul aflat la guvernare, Georgian Dream, care este asociat cu o orientare pro-rusă, și forțele de opoziție, care militează pentru o apropiere de Uniunea Europeană. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Georgiei, partidul de guvernământ a obținut 54% din voturi după numărarea a peste 99% din secții, rezultatul indicând o victorie clară pentru Georgian Dream. Această reușită a generat nemulțumiri în rândul cetățenilor pro-europeni, care au perceput alegerile ca pe o decizie crucială pentru viitorul țării, între o orientare europeană și o apropiere de Rusia.
Într-un context de tensiune politică acută, mii de georgieni au ieșit la proteste pro-europene în zilele anterioare votului, exprimându-și susținerea față de o apropiere de UE și respingerea influenței rusești. Opoziția a contestat rezultatele oficiale și a anunțat, de asemenea, o victorie parțială, bazându-se pe un sondaj independent care a indicat că forțele pro-europene ar avea 51.9% din voturi, în contrast cu rezultatul oficial care indică doar 40.9% pentru acestea. În plus, Salome Zurabishvili, președintele Georgiei, a felicitat forțele pro-europene și a susținut că, potrivit propriilor surse, opoziția a câștigat cu 52% din voturi, excluzând însă voturile din diaspora. Ea a comentat pe Twitter că "Georgia europeană câștigă", subliniind acuzațiile de fraudă electorală în favoarea Georgian Dream.
Victoria partidului de guvernământ, care a fost felicitata de premierul ungar Viktor Orbán, subliniază o relație tensionată cu Occidentul și o apropiere de Rusia. Totodată, Georgian Dream a promovat o serie de legi, inclusiv o legislație de tip „agenți străini”, criticată de UE pentru încercările de izolare a organizațiilor de societate civilă susținute de fonduri externe. Bidzina Ivanishvili, fondatorul Georgian Dream și un personaj controversat din cauza legăturilor sale de afaceri din Rusia, a lăudat „succesul rar” al partidului în „condiții dificile”
Aceste alegeri ar putea marca o nouă etapă pentru Georgia, țara fiind la o răscruce între politica pro-rusă și aspirațiile sale de integrare în Uniunea Europeană.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro