Geoana: Discursul Presedintelui Basescu – discursul unui om inspaimantat

In urma discursului tinut de Traian Basescu, presedintele PSD, Mircea Geoana a facut o declaratie de presa pe care o prezentam in continuare.

“Discursul de astăzi al domnului Traian Băsescu a fost discursul unui om înspăimântat, iar ideea referendumului pentru votul uninominal este o şmecherie ieftină. Din 2005, partidul nostru a depus în Parlament o lege cu privire la alegerile cu vot uninominal, iar stimabilii colegi ai domnului Băsescu, de la PD, au îngropat această lege. Mai mult decât atât, pentru alegerile pentru Parlamentul European propunerea PSD-ului, a domnului Vasile Puşcaş, a fost să facem alegeri uninominale pentru Parlamentul European, iar cei de la PD au votat iarăşi împotrivă, în Comisia Electorală. Aşadar, cum am spus, este o şmecherie ieftină. Traian Băsescu s-a uitat în oglindă înainte de a veni în Parlament, deoarece el este exponentul cercurilor de interese şi de afaceri din jurul Puterii. Într-adevăr, a făcut o radiografie extrem de corectă a situaţiei Puterii actuale. Domnul Băsescu a stat în casele RAPPS-ului până în 2002 şi a făcut tranzacţii dubioase, aflate în atenţia Oficiului pentru Spălarea Banilor, cu casa din Mihăileanu, cumpărată de la prieteni politici, domnul Băsescu este cel care girează şi patronează grupurile de interese la Golden Blitz. Din acest punct de vedere, considerăm că a făcut o radiografie corectă în ceea ce priveşte nevoia de reformare a clasei politice.

Traian Băsescu a mai încercat un lucru – şi aici este şmecheria ieftină de care vorbeam, cu care, dacă el crede că păcăleşte pe cineva, se înşeală – să deturneze atenţia de la referendumul de suspendare a domniei-sale, iar această formulă arogantă şi pur şi simplu batjocoritoare la adresa Parlamentului, „spune Constituţia că trebuie să vă consult? V-am consultat!”, este o altă dovadă, o mostră de „Traian Băsescu”, un preşedinte care nu este reprezentativ pentru noi şi care ne confirmă, pe zi ce trece, că merită să fie suspendat şi demis prin referendum popular. Adevăratul referendum este cel pentru suspendarea Preşedintelui Traian Băsescu.

Nu suntem surprinşi de discursul preşedintelui Băsescu. Bănuiam că va face o mişcare pe bază de spaimă şi este, pur şi simplu, un discurs slab, al unui om încolţit, care încearcă să se erijeze în fecioara neprihănită a României, când domnia sa este, de fapt, produsul şi garantul sistemului ticăloşit pe care l-a condamnat în mod constant.

Pe de altă parte, nu vedem motivul pentru un referendum pentru votul uninominal, deoarece avem deja o lege în Parlament. Putem să facem un apel la partidele parlamentare: să vină domnul Boc şi colegii de la PD şi să spună că admit proiectul de lege al PSD-ului. Acesta este în Parlament din 2005 – nu e nevoie de un referendum, pentru că votul uninominal este o lege electorală. Putem să facem legea în Parlament şi nu e nevoie să cheltuim zeci de milioane de euro pentru mofturile domnului Băsescu: haideţi să cheltuim aceste milioane de euro pentru a vedea dacă Preşedintele acesta este potrivit sau nu pentru România.

Preşedintele Traian Băsescu continuă să sfideze Parlamentul şi nu a făcut nici un gest de retractare a acuzaţiilor extrem de grave cu privire la faptul că Parlamentul este o grupare de infractori. Chiar Preşedintele României este promulgatorul legilor Parlamentului, deci este şi el, după cum spune, un şef al infractorilor. Preşedintele Băsescu ar fi trebuit să aibă minima decenţă să trimită o consultare scrisă, un material în care să ceară avizul Parlamentului. Dar a veni la tribuna Parlamentului şi a spune „trebuie să vă consult… v-am consultat! Ura şi la gară!” este un gest nedemn de un preşedinte de ţară europeană, ceea ce denotă faptul că Preşedintele Traian Băsescu nu a înţeles nimic din lecţia pe care a primit-o până acum şi acest lucru ne determină să îi aplicăm această lecţie în continuare.” (atitudinea.ro)