Genium.ro – Premiera pe Web-ul romanesc

În occident majoritatea portalurilor şi site-urilor generaliste fac eforturi pentru a oferi un conţinut de calitate, lipsit de elemente ofensive la adresa familiei, copiilor si adolescenţilor. În România acest aspect este cel mai adesea ignorat, lucrurile petrecându-se exact invers. Majoritatea portalurilor postează neglijent link-uri către site-uri cu conţinut sexual mai mult sau mai puţin explicit, unele postând imagini de acest gen chiar în paginile proprii. De filtrarea rezultatelor pentru căutări nici nu poate fi vorba. Rezultate “incitante” apar chiar printre primele oferite de o bună parte a portalurilor româneşti.

Din nefericire, de la această situaţie nu fac exceptie pentru români nici marile motoare de căutare internaţionale: Yahoo, MSN şi mai cu seamă Google, folosit de peste 90% de utilizatorii români de internet. Deşi acestea filtrează mulţumitor rezultatele în limba engleză, în limba română capacităţile de filtrare accesibile în modul SafeSearch (căutare sigură) sunt aproape inexistente. O căutare in limba română în care se folosesc cuvinte uzuale, dar care sunt folosite si în site-urile cu conţinut pentru adulţi poate genera rezultate neaşteptate şi nedorite. Apariţia acestor rezultate şi accesarea lor de către copii şi adoloscenţi transformă utilizarea Internetului în momente de maximă penibilitate pentru părinţi sau profesori.

Pentru a evita astfel de situaţii, Positive Media Ro, companie care are ca misiune să ofere servicii internet pentru familie şi tineri în conditiile unui continut de calitate, protejat de site-urile ofensive, a lansat o soluţie de căutare şi navigare pe internet în condiţii de siguranţă. Aceasta este realizată sub forma unei pagini de start pe web accesabilă la adresa www.genium.ro, fiind realizată pe principiul totul într-un ecran.

Pentru căutare pe web utilizatorii români îşi pot folosi motorul de căutare preferat, Google, îmbunătăţit cu capacităţi de filtrare pentru limba română, aflate în stadiul de laborator, neaplicate încă pe Google.ro. Suplimentar, s-a mai introdus un prefiltru pentru aproape 60 de cuvinte ofensive în limba română, ignorate în prezent de Google. În plus pe www.genium.ro utilizatorii pot accesa instantaneu mai multe funcţii de căutare ale Google, de la site-uri şi imagini până la blog-uri, discuţii, referate sau cărţi în limba engleză şi română. Funcţiile de căutare ale Google sunt completate de posibilitatea căutării instantanee în opt aplicaţii de tipul dicţionarelor pentru traduceri, explicative şi enciclopedice.

Această capacitate avansată de căutare este alăturată unor meniuri de navigare rapidă pe internet. Meniurile sunt organizate într-un sistem simplu şi fac imediat accesibile membrilor familiei cele mai bune site-uri pentru România. Site-urile sunt selectate pe acelaşi principiu al calităţii şi siguranţei conţinutului.

Pentru anul 2006, an pe care mulţi îl consideră al maturizării internetului în România, se estimează că peste 5 miloane de români vor accesa serviciile online. Dintre aceştia, majoritatea sunt tineri, iar internetul nu va mai fi accesat cu precadere de pe calculatorul de la serviciu, ci şi de pe cel de acasă, ceea ce va face ca internetul să fie la dispoziţia întregii familii. În aceste condiţii, existenţa unui serviciu de căutare în siguranţă pentru familie, copii şi adolescenţi este mai necesar ca oricând.