Genistii romani din Irak – la final de misiune

Ieri, 23 august, în tabăra din Al Kut, a avut loc ceremonialul militar prilejuit de încheierea misiunii detaşamentului de geniu “Irak VI”, la activitate fiind prezenţi generali şi ofiţeri de la Comandamentului 2 Operaţional Întrunit, din Buzău, de la comandamentul Diviziei Multinaţionale Centru-Sud/Irak (MND-CS), precum şi comandanţii detaşamentelor din Armenia, Kazahstan, Polonia, Salvador, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

În cadrul ceremonialului, reprezentantul MND-CS, generalul de brigadă polonez Grzegorz Buszka, le-a mulţumit geniştilor români pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile încredinţate şi le-a oferit diplome şi plachete în amintirea participării la misiunea „Antica Babilonia”.

Detaşamentul român de geniu şi-a început misiunea în Irak în luna iulie 2003, cu un efectiv de 149 de militari. Aceştia au fost integraţi în MND-CS şi dislocaţi succesiv în tabere de lângă Al Hillah şi Ad Diwaniyah. La începutul anului 2006 numărul geniştilor a fost redus la 83, aceştia fiind redislocaţi în campul situat în localitatea Al Kut, din provincia Wasit.

Geniştii români au îndeplinit misiuni de construcţie şi reparare de drumuri, amenajare de platforme pentru elicoptere, întreţinere a unor poduri care asigură legătura între diferite localitaţi irakiene, construcţie de elemente genistice pentru creşterea gradului de protecţie a forţelor în campurile de dislocare, precum şi misiuni genistice în folosul armatei irakiene.

Pe parcursul celor trei ani, au participat la misiunea din Irak aproximativ 830 genişti, în cadrul a şase detaşamente. Comandaţi de locotenent-colonelul Gheorghe Soare, maiorii Paul Nuţulescu, Adrian Iloiu, Florentin Cucu, Dan Cosma şi Mircea Misceac, militarii genişti au contribuit, alături de forţele coaliţiei, la efortul multinaţional de consolidare a securităţii şi democraţiei din această ţară.